Acțiunile Fondului Proprietatea sunt listate la Bursă
Comentariu de Dan Carp
25 Ianuarie 2011, 12:45
Timp de cinci ani, o acţiune la Fondul Proprietatea nu a însemnat nimic mai mult decât o bucată de hârtie care putea fi valorificată doar pe piaţa gri. Ideea iniţială a fost, în fond, bună. Oamenii care au fost expropriaţi abuziv de regimul comunist şi cărora nu li se putea acorda compensație în natură au primit acțiuni la Fond, în valoare nominală de un leu bucata. Dacă Justiția a decis ca valoarea proprietății confiscate era de 100.000 de lei, se acordau 100.000 de acţiuni la Fondul Proprietatea.
Ce înseamnă, de fapt, o asemenea acţiune? Eşti, practic, acţionar la una dintre cele 83 de companii la care Fondul Proprietatea deţine participaţii, între care Petrom, Romgaz sau Nuclearelectrica. Cum toate aceste companii au fost create tot în perioada comunistă, se poate spune că foştii proprietari sunt despăgubiţi cu o parte din ceea ce s-a creat şi pe spatele lor.
După ce au stat ani de zile prin tribunale, oamenii au mai stat însă cinci ani şi cu un morman de hârtii fără valoare. Între timp, alţi foşti proprietari care nu au găsit înţelegere la justiţia română au căutat ajutor la instanţele internaţionale. Iar o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului din toamna trecută a precipitat lucrurile. Statul român era obligat să gasească, în circa un an de zile, o soluţie reală de compensare. În caz contrar, România risca suspendarea sau chiar excluderea din Consiliul Europei. Soluţia gasită a fost urnirea Fondului Proprietatea, decizie care avantajează toate părţile implicate.
Listarea la Bursă înseamnă nu numai că foştii proprietari vor putea să-şi recupereze banii câştigaţi în instanţă, dar şi ca aceştia ar putea face şi un oarecare profit. Totul depinde de momentul la care aleg să-şi vândă acţiunile. Analiştii vedeau un preţ de pornire de 0,6 lei pe actiune. Dar, cum cererea este imensă, e de aşteptat ca acesta să crească în scurt timp de două-trei ori.
Pentru Bursa din Bucureşti, una destul de fragilă în regiune, listarea acţiunilor Fondului reprezintă o imensă gură de oxigen. E de aşteptat ca tranzacţiile cu acţiunile Fondului să depăşească 3 milioane de euro, medie zilnică. Cei mai interesaţi de acţiunile la Fond ar putea fi fondurile de pensii sau fondurile mutuale din regiune, care îşi doresc o investiţie profitabilă în companii puternice.
Singurii care ar avea de pierdut sunt, culmea, tot din rândurile foştilor proprietari. Mulţi au vândut deja acţiunile pe preţuri de nimic. În total, s-au tranzacţionat acţiuni în valoare de 650 de milioane de euro pe piaţa gri, aşa că, în prezent, din cei circa 5000 de acţionari persoane fizice, care deţin 33% din acţiuni, mulţi nu au avut, de fapt, niciun fel de despăgubire de luat de la statul român. Cei care şi-au vândut acţiunile, sătui să tot aştepte miracolul tranzacţionării la Bursă, au pierdut ocazia de a-şi dubla sau tripla banii primiţi ca despăgubire. Aşa e în capitalism....