Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 9 martie

Articole publicate în Informaţia Zilei, Tribuna, Ziua de Cluj, Informaţia de Severin, Ziarul de Prahova.

Revista presei locale, 9 martie

09 Martie 2010, 09:01

Lucrarile pentru tronsonul doi al centurii Sibiului încep să se mişte- anunţă Tribuna. Firma care şi–a adjudecat licitaţia de execuţie pentru acest tronson a început mutarea utilajelor în apropierea DJ Sibiu – Ocna Sibiului. Au fost aduse, totodată, şi containerele din care inginerii societăţii vor coordona lucrările de construcţie. Din păcate, nici pe acest trosnon, exproprierile nu au fost finalizate în întregime, însă reprezentanţii societăţii au promisiuni din partea beneficiarului, Compania Naţională de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi, că lucrurile vor evolua rapid şi nu vor încurca lucrările.

Cel puţin trei săptămâni, atât va rămâne închis Drumul Naţional 57, ce face legătura între Orşova şi Moldova Nouă. Alunecarea de teren produsă la km 19 + 400 necesită lucrări de anvergură, ce presupun consolidarea terasamentului şi dinamitarea versantului de lângă drum. Pe timpul lucrărilor, doar navetiştii, copiii care merg la şcoală şi localnicii vor fi transbordaţi, restul şoferilor fiind obligaţi să ocolească scrie Informaţia de Severin.

O fundaţie a Mitropoliei Olteniei va derula în câteva şcoli din Gorj o campanie de protejare a zonelor turistice din judeţ şi Valea Jiului informează Pandurul. Liceul teologic Sf Nicodim din Târgu Jiu va găzdui azi deschiderea unei expoziţii de fotografii în care vor fi prezentate Valea Tismanei, Valea Sohodolului, Cheile Olteţului şi Defileul Jiului, în special zona Lainici. Şcoli sau licee din judetul Gorj vor găzdui expoziţia itinerantă, copiii urmând să fie învăţaţi despre importanţa protejării mediului înconjurător, mai ales prin acţiuni de voluntariat.

A ramas mai puţin de o lună până la Paşte, iar mieii au aparut deja în pieţele din mai multe oraşe din ţară. Deocamdată oamenii nu se grăbesc să-i cumpere şi speră ca preţul să mai scadă. Acum, însă, un kilogram de carne de miel ajunge şi la 25 de lei. Anul trecut, în cele mai multe pieţe din localităţile ţării se plăteau 18 lei pentru un kilogram de carne de miel, ceea ce înseamnă că aceasta s-a majorat cu 40%.
Preţul mieilor este mai mare şi fiindcă anul acesta Sărbătoarea Paştelui este la începutul lunii aprilie, mai devreme decât în alţi ani citim în Ziarul de Prahova.

Gerurile din ianuarie când temperaturile au scăzut frecvent sub minus 20 de grade Celsius sunt resimţite acut de către pietreni după afişarea listelelor cu sumele de plată pentru prima lună din acest an. Multe persoane din Piatra Neamţ care au ales să rămînă branşate la sistemul de încălzire centralizată a oraşului au primit facturi de peste 5 milioane de lei vechi la încălzire pentru un apartament de două camere dar au fost şi situaţii când erau afişate şi sume de plată de peste 7-8 milioane. Si asta în conditiile în care pretul gigacaloriei nu a crescut din ianuarie, el fiind majorat abia de luna trecută precizează Monitorul de Neamţ şi Roman.

Zeci de locatari ai unul bloc din Arad au rămas fără căldură şi apă caldă la robinete, după ce au fost debranşaţi de societatea furnizoare. Culmea este că oamenii au plătit la zi cheltuielile. De vină este însă o firmă care a funcţionat la parterul blocului, până în 2004 şi care a acumulat datorii de 15.000 de lei către CET. Reporterii de la Observatorul aradean au vazut locatarii revoltaţi pentru că deşi au plătit, se văd în situaţia de a fi debranşaţi. Cei care au instalaţii de aer condiţionat le folosesc să se încălzească în acest început friguros de martie, dar apă caldă tot nu au.


Programarea bolnavilor la consultaţii a fost reglementată printr-un ordin al ministrului sănătăţii, în vigoare din 26 februarie. Gazeta de Sud precizează că deşi a intrat în vigoare de mai bine de o săptămână, ordinul privind programările la medic nu se aplică în policlinicile de stat din Craiova. Motivele sunt numeroase. Medicii nu au cum să-şi dea seama la telefon dacă pacientul care trebuie să fie programat este un caz de urgenţă sau are o problemă cronică, doar din cele spuse de acesta, nu sunt telefoane sau pur şi simplu policlinicile nu au suficient personal care să se ocupe de preluarea apelurilor telefonice.

Clujul, declarat “capitală artistică” de o revistă franceză- titrează Ziua. Activitatea tinerilor plasticieni grupaţi în jurul Galeriei Plan B şi al Centrului Cultural de la Fabrica de Pensule alcătuieşte un consistent dosar în numărul din această lună al prestigioasei reviste franceze ArtPress. Articolul abordează profilurile artistice a patru creatori, dar şi noile tendinţe din plastica românească. ArtPress este una din cele mai influente publicaţii culturale din Europa. înfiinţată în 1972, ea şi-a consolidat prestigiul, putând în prezent să influenţeze cota de piaţă a unui artist.


De 14 ani, muzeul în aer liber din Măriuş aşteaptă finanţare- titreaza Informaţia Zilei Satu Mare. La Măriuş, pe un teren donat de sătenii din această aşezare de Codru sunt depozitate 24 de case sau şuri, cu toate dotările necesare, care urmau să fie asamblate pentru a forma muzeul în aer liber din localitate. Ce a depins de săteni ei au făcut. Adică au donat terenul, aflat într-un decor inegalabil, la margine de pădure, la doi paşi de Mănăstirea Măriuş. Banii însă pentru relizarea obiectivului nu au mai fost obţinuţi niciodată. Asfel că de 14 ani, casele, căruţele, şurile, lăzile cu zestre sunt depozitate în 6 depozite fără pereţi laterali, prin care bate vântul, ploaia şi zăpada, iar lucrurile cumpărate se distrug pe zi ce trece.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia