Revista presei locale 9 august
Cinci persoane au acces la comoara Clujului; Meditatii contra timbre.
09 August 2012, 04:09
Obiectiv Vocea Brailei avertizeaza : Din cauza căldurii excesive, dar şi a faptului că a fost, practic, abandonată de cei care ar fi trebuit să o alimenteze cu apă, amenajarea piscicolă de la Gradiştea s-a confruntat, în ultimele zile, cu un adevărat dezastru ecologic. În condiţiile în care balta aproape că a secat, peştii au rămas fără oxigen şi au murit în masă. Fenomenul a devenit vizibil la sfârşitul săptămânii trecute, când pe ochiurile de apă rămase în amenajarea piscicolă au început să plutească mii de peşti - crap, sânger, somn, unele exemplare având dimensiuni impresionante.
Lipsa de apa si in Vrancea! Specialiştii de la Societatea de Gospodărire a Apelor declara pentru Monitorul că râul Putna a secat în totalitate, între Boloteşti şi Mirceşti. Distanţa râului între cele două localităţi este de aproximativ 20 de kilometri.
Ziua titreaza : Cinci persoane au acces la comoara Clujului. Inculabule, cărţi vechi de sute de ani, din zorii apari?iei tiparului, în serie rară sau chiar unicate, manuscrise scrise pe piei de animale. Colecţia Bibliotecii Academiei din Cluj valorează realmente milioane de euro. Aceasta, dacă ar fi scoase la licitaţie şi vândute prin Internet. Valoarea lor spirituală, însă, este necuantificabilă. Tocmai pentru că multe dintre cărţi sunt unicate sau rarităţi, acestea nu pot fi înstrăinate. Din păcate însă, nici consultate: doar cinci persoane au acces în cele patru depozite ale bibliotecii, înţesate cu sute de mii de volume.
Despre un muzeu fara vizitator scrie Gazeta de Sud. Un muzeu unicat dedicat culturii populare din zona Gorjului se află deschis în incinta Şcolii Generale din Preajba, localitate componentă a municipiului Târgu Jiu. În ciuda faptului că în cele două săli de expoziţie se află obiecte vechi de peste o sută de ani, vizitatorii nu se înghesuie să treacă pragul spaţiului muzeal. Mai mult decât atât, la unitatea de învăţământ există în permanenţă un angajat pe parcursul întregii zile, iar intrarea la muzeu este liberă.
Monitorul de Neamt prezinta o situatie indita la Bicaz. Un învătător, mare amator de timbre filatelice, se oferă să facă pregătire la matematică, gratuit, cu elevii de la clasele I - VI, dar cu conditia ca acestia să facă abonament anual, la timbre. Cheltuiala înseamnă 50-60 de lei pe an. Invatatorul Amariei detine o impresionantă colectie de timbre, circa 150.000 la număr si de zeci de ani coordonează cercul filatelic din orasul de sub baraj.