Revista presei locale, 8 iulie
Articole publicate în Ziua de Cluj, Servus Hunedoara, Pandurul, Cuget Liber, Gazeta de Sud, Telegraful de Prahova.
08 Iulie 2010, 09:24
Ultimul an cu lubeniţă de Dăbuleni – titrează Ziua de Cluj. Mulţi “dăbuleni” sau “bostangii”, cum li se spune locuitorilor aşezării din sudul ţării devenită faimoasă pentru pepenii cultivaţi acolo, se gândesc să renunţe de anul viitor la această ocupaţie. Pentru lubeniţele care se vând la marginea drumurilor prin cartierele Clujului, oamenii locului au mult de muncă, investiţiile sunt mari, îşi petrec vara la tarabă, departe de casă şi, aşa cum s-a dovedit anul acesta, vremea le poate da oricând toate planurile peste cap.
Peste 600 de prahoveni ocupau posturi de asistenţi personali ai pacienţilor cu dizabilităţi, Însă mulţi au fost trimişi în şomaj pentru că primăriile nu mai au cu ce să îi plătească. Telegraful de Prahova scrie că legea persoanelor cu handicap prevede că, în cazul în care nu există acest însoţitor, persoana cu handicap să poată primi o indemnizaţie - aproape echivalentă cu salariul minim pe economie - de 534 lei, din care să plătească direct îngrijirea. Cum aceste indemnizaţii pentru îngrijirea persoanelor de către însoţitor nu sunt impozabile, primăriile au ales plata acestora, pentru a se mai degreva de cheltuielile pentru salariile asistenţilor.
Fabrica de sticlă din Târgu Jiu a fost dată uitării încă din momentul deschiderii procedurii de insolvenţă şi asta pentru că nici până azi nimeni nu a dorit să cumpere sau să investească în continuare acolo. Lichidatorul judiciar spune că au fost mai multe ocazii de a vinde însă creditorii s-au opus categoric şi asta pentru că au sume imense de recuperat. Preţul de evaluare al fabricii se ridică la 80 de miliarde de lei, precizează cotidianul gorjean Pandurul.
ONG-urile ecologiste nu renunţă la demersul lor de împiedicare a construirii ultimului tronson din DN 66 A (Petroşani - Băile Herculane), drum care, potrivit acestora, ar distruge ultimul Peisaj Forestier Intact (PFI) din Europa la sud de Cercul Polar, aflat în grupa Munţilor Retezat - Godeanu – Ţarcu, scrie Servus Hunedoara. Agent Green, una dintre organizaţiile non-guvernamentale ecologiste, a lansat, în acest sens, o petiţie online adresată Ministerului Mediului prin care cere stoparea continuării DN 66 A pentru a „salva Munţii Retezat de asfalt”.
Turiştii care vor să ajungă în zona montană Rânca au la dispoziţie un microbuz cu plecare din Târgu Jiu. Gazeta de Sud informează că pe traseul Târgu Jiu - Rânca circulă un singur microbuz, cu o capacitate de 20 de locuri. Plecarea se face din Autogara Târgu Jiu, la ora 7.30, iar sosirea în Rânca este la ora 9.40. De asemenea, microbuzul se întoarce din zona turistică la ora 17.30 şi ajunge în Autogara Târgu Jiu la ora 19.40; în cazul în care solicitările vor fi mari, firma de transport va suplimenta cursa cu un microbuz.
Şi în acest an, medieşenii care vor participa sâmbătă şi duminică la Festivalul “Mediaş Cetate Medievală” vor avea parte de surprize şi... vrăjitoare. Dacă în ediţia precedentă organizatorii le-au prezentat medieşenilor vânarea, procesul şi ulterior arderea pe rug a unei vrăjitoare, de data aceasta subiectul scenetei o să fie “Malleus Maleficarum”, acesta fiind „Codul de procedură penală” al celebrelor procese prin care au fost arse pe rug, vinovate sau nevinovate de erezie, sute de mii de femei considerate vrăjitoare. Din Tribuna Sibiu aflăm că momentul scenetei este programat pentru vineri, 9 iulie, începînd cu ora 22.00.
Zeci de lucrări care au ca temă orientalismul, în valoare de 500.000 de euro, vor fi scoase la vânzare pe 17 iulie în cadrul unei licitaţii inedite organizate pe litoral. Din Cuget Liber mai citim că printre cele peste 60 de lucrări scoase la vânzare în cadrul licitaţiei numită „Orientalism” se numără tablouri realizate de Theodor Pallady, Ştefan Luchian, Octav Băncilă, Nicolae Tonitza şi Lucian Grigorescu. Vedeta licitaţiei este lucrarea „Natură statică cu narghilea”, realizată de Theodor Pallady, estimată la peste 75.000 de euro.