Revista presei locale, 7 iulie
Articole publicate în Tribuna, Ziua de Cluj, Gazeta de Sud, Informaţia Zilei Satu Mare, Pandurul, Adevărul.
07 Iulie 2010, 09:47
Obţinerea unei adeverinţe de asigurat se transformă, pentru cei care au nevoie, într–un adevărat război al nervilor. Şi în cursul dimineţii de ieri, oamenii au stat cu orele la uşa unui birou al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi au povestit revoltaţi reporterilor de la Tribuna Sibiu că în fiecare zi scenariul este acelaşi.
Pierderea locurilor de muncă, lipsa acută a banilor, imposibilitatea de a-şi asigura traiul de zi cu zi, îi face pe mulţi locuitori ai satelor situate în apropierea graniţei cu Ungaria să meargă la lucru în ţara vecină. În fiecare dimineaţă, puţin după ora 6, ora României, prin Vama Petea trec grupurile de români, citim în Informaţia Zilei Satu Mare. La “nopsam” se duc atât femeile, cât şi bărbaţii. Ei câştigă bani la strâns vişine, de exemplu, 400 de forinţi pe oră. Adica 6 lei pe oră, în bani româneşti. În tot acest timp, în România, în judeţul nostru, prin satele din care românii merg să îşi caute de lucru în tara vecina, pe o zi de lucru la cules de castraveţi, gospodarul român îi da zilierului 40 de lei, cam 4 lei pe oră.
Transportatorul public Transurb Vaslui pierde lunar zeci de mii de lei din cauza concurenţei neloiale pe care i-o fac „piraţii“, dar şi alte firme. Şeful Transurb, Ileana Daniel, susţine că de câte ori Poliţia şi Autoritatea Rutieră au făcut razii în trafic încasările sale zilnice au crescut vizibil, scrie Adevărul.
Primăria Târgu Cărbuneşti a scos de câteva luni la vânzare o parte din locuinţele construite prin ANL, însă chiriaşii nu s-au înghesuit deloc să vină să solicite documentaţia, în vederea achiziţionării apartamentelor. Cetăţenii s-au speriat de preţul foarte mare, cel puţin pentru Cărbuneşti, la care ar putea cumpăra locuinţa pentru care în prezent plătesc o chirie mai mult decât convenabilă. Un apartament cu două camere va ajunge să coste la Târgu Cărbuneşti şi peste 110.000 de lei, conform preţurilor pe metrul pătrat stabilite la nivel central, aflăm din Gazeta de Sud.
Administratorii marilor complexuri de agrement amenajate în judeţ se plâng că vremea ploioasă le-a alungat în această vară clienţii şi a diminuat încasările, scrie Ziua de Cluj. Fie că e vorba de Salina Turda, Băile Cojocna, Băile Dej sau ultramodernul ştrand de la Turda, inaugurat de curând, timpul ploios nu a a generat în lunile mai şi iunie fluxul dorit de turişti. Administratorii sunt nemulţumiţi de evoluţia complexurilor turistice în care au investit sute de mii de euro.
Criză, criză, dar tradiţiile rămân prioritare pentru primarii gorjeni, constată Pandurul. Chiar dacă de la „centru” li se recomandă să nu mai facă achiziţii decât pentru produsele strict necesare funcţionării, primăriile din Gorj alocă sute de milioane de lei vechi pentru costume populare. Primăria Stăneşti a cheltuit în această lună nu mai puţin de 48.600 de lei pentru achiziţionarea unor costume populare necesare trupei de fluieraşi din localitate. La această sumă se adaugă TVA. O achiziţie similară şi-a propus să facă şi Primăria comunei Crasna. Instituţia pune la bătaie 30.000 de lei vechi pentru costume populare şi încă 15.000 pentru instrumente muzicale. Alte 65.000 vor fi alocate pentru sonorizarea căminului cultural.
Monitorul de Neamţ şi Roman scrie despre vama fără pază. De parcă nu ar fi fost de ajuns că-si vor încasa lefurile cu 25% mai putin, angajatii Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Neamt au aflat că sînt nevoiti să presteze servicii suplimentare care nu vor fi remunerate si nici „plătite“ cu libere. Mai exact, angajatii sînt obligati să asigure paza sediului, întrucît contractul cu firma de pază a expirat. Femeile fac pază ziua, iar bărbatii stau de strajă pe timp de noapte.