Revista presei locale, 7 aprilie
Articole publicate în Tribuna Sibiu, Gazeta de Sud, Servus Hunedoara, Adevarul, Cuget Liber, Obiectiv Suceava, Informaţia Zilei Satu Mare
07 Aprilie 2010, 08:37
Angajaţii Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc au venit ieri la serviciu, îmbrăcaţi în costume populare din Bucovina, iar primarul a purtat un costum popular din zonă cu bundiţă brodată cu modele locale şi ornată cu blană de jder. Edilul sef a declarat pentru Obiectiv Suceava că este al cincilea an de când în a treia zi de Paşte salariaţii Primăriei vin la serviciu îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale zonei, în cadrul unei acţiuni privind păstrarea tradiţiilor din Bucovina.
Sibiul şi 5 localităţi limitrofe, afectate de modernizarea Uzinei de Apă- titrează Tribuna. Sâmbătă, 10 aprilie 2010, între orele 06,oo – 24,oo, se va întrerupe furnizarea apei pentru o parte a consumatorilor din municipiul Sibiu, precum şi pentru localităţiile Cristian, Şura Mică, Şura Mare şi Ocna Sibiului. Întreruperea este impusă de necesitatea executării unor lucrări la rezervoarele 3 şi 4 ale Staţiei de tratare „Dumbrava”, realizate de firma austriacă, în cadrul Proiectului Ispa.
Birul de 13-14 lei pe litrul de pălincă va duce la explozia preţului prevad colegii de la Informaţia Zilei Satu Mare. Cu sute de ani în urmă se amintea de existenţa pălinciilor – distileriilor actuale care în timp s-au modernizat. Aproape fiecare proprietar de livadă sau de pomi răzleţi aşteaptă perioada din an în care fructele care nu se pot consuma din diverse motive, după macerare şi fermentare sunt duse la pălincii pentru distilare şi obţinerea pălincii. Cu toate că această băutură este cunoscută în cele mai diverse colţuri ale lumii şi recunoscută de mulţi consumatori ca fiind sănătoasă dacă se consumă în cantităţi moderate, există fel şi fel de piedici în producerea ei. De exemplu şi pălinca produsă pentru consum propriu se supune accizării începând cu 1 aprilie.
Cumpărătorii care achiziţionează lapte şi producătorii deţinători de cotă de lapte sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile anuale în perioada 1 aprilie-14 mai. Nerespectarea termenelor se sancţionează cu pierderea dreptului de a achiziţiona lapte, respectiv pierderea dreptului de a comercializa lapte informează cotidianul gorjean Pandurul.
Chestionarele aplicate de organizaţia nonguvernamentală Mare Nostrum, în Constanţa, în cadrul campaniei de conştientizare privind colectarea uleiului vegetal uzat arată faptul că doar 41% dintre constănţeni colectează uleiul uzat în recipiente de plastic, iar 65% ar fi dispuşi să predea uleiul vegetal uzat către centre mobile de colectare a uleiului. Colegii de la Cuget Liber precizează ca voluntarii Mare Nostrum au actionat în decurs de trei săptămâni în Constanţa, Năvodari, Eforie, Medgidia şi Mangalia.
Angajaţii Centrului de bătrâni din Novaci sunt în pragul unei revolte, după ce de două luni nu şi-au mai încasat lefurile, citim în Gazeta de Sud. Până anul trecut, instituţia a beneficiat de finanţare printr-un proiect PHARE, în valoare de 225.000 de euro. De când s-au terminat banii europeni, s-a terminat şi viaţa liniştită atât pentru angajaţi, cât şi pentru bătrânii asistaţi. Proiectul PHARE a prevăzut înfiinţarea Centrului de îngrijire a persoanelor vârstnice şi a avut o durată de trei ani. Ulterior, centrul a fost preluat cu tot cu angajaţi de consiliul local. La început, organigrama avea 27 de posturi, însă între timp au mai rămas doar 17 salariaţi care se ocupă de bătrâni.
Criza economica, cea care a blocat piaţa imobiliară din toată ţara, nu se face simţită atunci când vine vorba despre chiriile din Ploieşti, citim în Ziarul Prahova. Cel puţin asta susţin reprezentanţii unei agenţii imobiliare, din oraş. Aceştia spun că, dacă în Bucureşti, de exemplu, preţurile au scăzut cu circa 30%, în Ploieşti tarifele au rămas aproape neschimbate. Cei care nu şi-au mai permis să plătească tarifele destul de piperate cerute de către proprietari, vin la agenţiile imobiliare – cele care încă mai activează pe piaţa - pentru a solicita chirii... la ţară. Sunt destule persoane care caută case bătrâneşti, la ţară, acolo unde chiriile sunt mai mici, iar cheltuielile cu întreţinerea nu mai reprezintă o povară pentru chiriaş.
Piatra Neamt, oraşul fără zonă de promenadă. Deşi a fost declarat oficial regiune turistică, oraşul de sub Pietricica n-are o stradă pentru cei care vor să-l străbată la pas. Oaspeţii găsesc un oraş rezervat exclusiv şoferilor, fără nici o zonă pietonală, aşa cum au, de exemplu Braşovul sau Clujul, scrie Adevărul.
Turiştii care vor vizita Parcul Naţional Retezat (PNR) vor achita o taxă de 5 lei, valabilă pentru o perioadă de 7 zile, aflam din Servus Hunedoara. Taxa de vizitare a fost introdusă din luna aprilie şi se plăteşte la Centrul de vizitare al PNR din Nucşoara, lângă Haţeg, sau la intrarea din zona barajului Gura Apei. Odată cu bonul fiscal, turiştii primesc şi câte o pungă ecologică pentru deşeuri, aceştia fiind rugaţi să scoată gunoiul din perimetrul Parcului şi să-l depună în containerele amplasate în afara acestuia.