Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 30 martie

Articole publicate în Ziua de Cluj, Cuget Liber, Evenimentul regional al Moldovei, Gazeta de Sud, Gazeta de Olt, Observator arădean, Servus Hunedoara.

Revista presei locale, 30 martie

30 Martie 2010, 08:33

Drumul dintre Târgu Jiu şi Bumbeşti Jiu are parte, de azi, de primele plombări în acest an, după ce, în carosabil, au apărut adevărate cratere scrie cotidianul Pandurul.


Paramedicii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt oferă gratuit, astăzi, consultaţii medicale slătinenilor. Aceştia îşi pot măsura tensiunea, îşi pot lua pulsul sau pot face chiar un examen EKG, între orele 9.00 şi 13.00, la Fântâna Speranţei din Slatina. După ora 13.00, acţiunea pompierilor va continua în parcarea ALRO din oraş. „Acţiunea se desfăşoară în cadrul campaniei „Cine salvează o viaţă salvează o lume - 2% pentru SMURD“ prin care cetăţenii judeţului vor fi informaţi despre activitatea SMURD în România şi despre cum pot direcţiona 2% din impozitul anual pe venit către Fundaţia pentru SMURD, scrie Gazeta de Olt.


Între cele 86 de localităţi incluse în programul naţional derulat prin Ministerul Mediului pentru controlul poluării cu nutrienţi se regăseşte o singură comună din judeţul Prahova – Târgşoru Vechi.
Deşi termenul stabilit iniţial pentru începerea programului de luptă împotriva poluării cu nutrienţi, din zona comunei amintite, a fost anul 2011, acesta a fost devansat, iar implemetarea programului se va derula începand cu acest an, odată cu realizarea studiului de fezabilitate, aflăm din Ziarul Prahova.


Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Craiova, aflat în subordinea Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM), a dat startul programelor de finanţare din acest an. Gazeta de Sud anunţă că femeile care vor să ia lecţii de management gratuite se pot înscrie on line la cursuri începând de astăzi, ora 9.00, la adresa www.aippimm.ro. Al doilea program finanţat este pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului. Perioada de înscriere este 7 - 11 aprilie. Solicitanţii pot beneficia de finanţare nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate - exclusiv TVA.


Preţul afişat de către crescătorii de ovine pentru kilogramul de carne de miel a dat frisoane hunedorenilor sosiţi, ieri, la primele ore ale dimineţii, în piaţa din Deva. Practic, în mai puţin de câteva secunde, hunedorenii care priveau spre etichetele de preţ au avut şansa să experimenteze trecerea prin două stări emoţionale: de la dorinţă la neputinţă, scrie cotidianul Servus. Dacă în 2009 pentru un kilogram de carne de miel hunedorenii au plătit între 16 şi 18 lei, în 2010, acest produs este mult mai scump, preţul fiind cuprins între 22 şi 25 de lei.


Ciorbă de miel, drob, friptură de miel, ouă roşii, cozonac, pască, rachiu şi vin de casă, excursii: cam asta le vor oferi şi în acest an pensiunile din Mărginimea Sibiului turiştilor veniţi să petreacă Sărbătorile de Paşti la Gura Râului, Sibiel, Orlat sau Sălişte citim în Tribuna. Rezervarea nu e greu de făcut; mai greu e să te decizi, pentru că oferta e destul de bogată. Cel mai bun prieten din ultima vreme al românului, Internetul, e un ajutor de nădejde.


28 de studenţi de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj au dezvoltat softuri educative pentru copiii de grădiniţă. Ei participă astăzi, de la ora 10.00, la faza locală a concursului Microsoft Imagine Cup. Ziua dezvaluie câteva proiecte din competiţie: o echipă a dezvoltat o platformă de colaborare între primărie şi ONG-uri pentru cazurile sociale, în special cele cu familii numeroase ; O altă echipă de studenţi informaticieni a realizat un soft care le permite educatorilor sau învăţătorilor să conceapă programe educaţionale cu ajutorul cărora copiii să înveţe de acasă.


Copiii din centrele de plasament din Constanţa sunt pregătiţi să-l întâmpine pe Iepuraş. Până să ajungă însă darurile la ei, micuţii au dorit să le facă tuturor constănţenilor o bucurie, cu un cântec de primăvară şi un cadou simbolic. Ei au pregătit o expoziţie, în centrul comercial Tom, cu diferite obiecte făcute chiar de mânuţele lor, oferite spre vânzare la preţuri modice aflăm din Cuget Liber. Preţurile obiectelor expuse diferă în funcţie de complexitatea realizării lor şi sunt cuprinse între 2 lei şi 25 de lei. Nu lipsesc ouăle uriaşe, pictate chiar de mânuţele copiilor, dar nici obiecte ceva mai complexe, precum aranjamentele florale. Expoziţia va rămâne în centrul comercial până pe data de 3 aprilie.


Trei sferturi dintre autospecialele aflate în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi au peste 30 de ani vechime şi peste 10.000 de intervenţii la activ. Trebuia să fie casate de două ori până în prezent, dar, în lipsa mai multor surate tinere care să le înlocuiască, încă se târâie spre incendii. Evenimentul regional al Moldovei scrie că din acest motiv conducerea Inspectoratului a luat decizia ca la o intervenţie să trimită câte două-trei autospeciale, pentru a fi sigură că la locul cu pricina va ajunge măcar una. Asta după ce nu o dată s-a întâmplat ca vehiculele pompierilor să clacheze în drum spre destinaţie.


Un pantofar din Arad, care deţine şi un atelier de producţie de pantofi, a iniţiat programul “Rabla” la pantofi cu scopul de a-i ajuta pe cei care nu îşi permit să-şi cumpere o pereche de încălţăminte nouă, de sărbători. Ştefan Filipaş, cunoscut arădenilor ca Ştefy pantofarul, a susţinut că această idee i-a venit în momentul în care a văzut că tot mai puţini oameni au bani să-şi cumpere o pereche de pantofi noi. ”Reparaţiile merg foarte bine, însă vânzările stagnează. Sunt oameni care pur şi simplu nu au bani să-şi cumpere pantofi noi. Prin programul “Rabla” la pantofi iniţiez o promoţie numai în perioada Sărbătorilor de Paşti, când, conform tradiţiei, oamenii obişnuiesc să-şi cumpere ceva nou”, a declarat, Ştefan Flilipaş pentru Observatorul arădean. Schimburile se vor face numai pentru acelaşi gen de încălţăminte, adică arădenii care vor veni cu sandale vechi vor primi, în schimb, sandale noi, cei care vor veni cu pantofi vechi vor primi la schimb pantofi noi. Singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească cei care vor participa la acest program este ca încălţămintea veche să se prezinte, cât de cât, în condiţii bune, ca să mai poată fi reparată. Asta, pentru că, deoarece ne aflăm în perioada Sărbătorilor Pascale, Ştefy pantofarul va repara toţi pantofii vechi şi îi va dona instituţiilor de ocrotire socială din Arad.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia