Revista presei locale, 26 februarie
Articole publicate în Pandurul, Informatia Zilei, Evenimentul regional al Moldovei, Servus, Ziarul de Prahova.
26 Februarie 2010, 08:58
Fermierii prahoveni se obişnuiesc mai greu cu tehnologia scrie Ziarul. Peste 31.000 de fermieri au reuşit să completeze, în format electronic, declaraţiile necesare în vederea obţinerii subvenţiilor comunitare pe 2010. Doar 384 de accesari sunt din Prahova. Dacă fermierul nu are calculator, poate folosi aplicaţia existentă la centrele teritoriale ale APIA, ai căror angajaţi au fost instruiţi pentru a le oferi asistenţă tehnică.
Aproximativ 16.000 de pensionari gorjeni, membri ai Casei de Ajutor Reciproc, vor beneficia de analize medicale şi consultaţii stomatologice gratuite, peste circa o lună de zile anunta Pandurul. Pensionarii nu vor plati pentru operaţiunile simple stomatologice, in timp ce la cabinetul de medicina generala vor fi efectuate analize simple de determinare a glicemiei şi colesterolului, verificarea tensiunii arterială, injecţii şi pansamente.
Nemţenii care vor să îşi construiască diverse obiective în zone considerate inundabile vor trebui să obtină de acum un aviz de amplasament de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamt, în baza unei legi care a apărut în urmă cu cîteva zile în „Monitorul Oficial“. în judet există mai multe zone inundabile, nu doar pe cursul Bistritei pe Valea Muntelui, ci si în zona altor albii neamenajate. În momentul de fată sunt stabilite zonele inundabile în functie de istoricul inundatiilor citim în Monitorul de Neamţ.
Expoziţia “Fabricat în Satu Mare” a adunat în standuri peste 50 de firme din judeţ- titrează Informaţia Zilei. Azi şi mâine, expoziţia va fi vizitată de grupuri de elevi şi studenţi de la colegiile, respectiv filialelor universităţilor cu filiale în municipiul reşedinţă de judeţ. Ei vor primi explicaţii despre produse, dar şi despre meseriile în care ar dori să angajeze tineri absolvenţi.
Dacă procesatorii de carne de porc au anunţat în anul 2009 o reducere a vânzărilor de peste 50 la sută la preparatelele din carne, raportat la 2008, piscicultorii din judeţul Hunedoara afirmă că vânzarea de peşte viu a avut o scădere de numai 15- 20 la sută raportat la aceiaşi perioadă. Mai mult, aceştia sunt optimişti şi speră ca în această primăvară vânzările să crească. Servus Hunedoara scrie ca afacerea e profitabilă, dar costistoare. Amenajarea unui luciu de apă, popularea acestuia cu puiet de peşte şi creşterea acestuia până la maturitate necesită o investiţie mare şi foarte multă muncă. Cele mai mari vânzări la peştele viu se înregistrează în perioadele de post şi primăvara.
Gazeta de Sud vă învaţă cum să faceti afacere din comerţul cu vouchere. Mii de craioveni aşteaptă la cozile centrelor de colectare pe Programul „Rabla“ pentru a-şi preda maşinile uzate. Guvernul alocă în acest an fonduri pentru casarea a peste 60.000 de rable, aproape dublu faţă de anul trecut. Pentru fiecare maşină casată, proprietarii încasează un voucher (bon valoric) în valoarea de 3.800 de lei. Reporterii care au testat ieri piaţa craioveană de vouchere, au concluzionat că media unuia este de 1.600 - 1.700 de lei. Economia la trei vouchere ar fi în acest caz de 1.500 de euro.
În judeţul Brasov mai există 700 de hectare de pădure pe care nu le administrează nimeni- titrează Transilvania Expres. Această situaţie aduce prejudicii nu numai calităţii pădurilor, având în vedere că în aceste zone se înregistrează cele mai multe furturi de masă lemnoasă, ci şi proprietarilor, care nu pot beneficia de sprijin din partea Statului, în cazul producerii unor incendii sau a altor calamităţi naturale. Deţinătorii terenurilor împădurite beneficiază şi de o altă facilitate: tariful pentru elaborarea amenajamentelor silvice pentru suprafeţele de până la 100 hectare este acoperit integral de stat.
Consiliul Judeţean Suceava va lua măsuri de protejare a drumurilor judeţene, dar şi a obiectivelor turistice şi de patrimoniu din preajma acestora, împotriva transporturilor de mare tonaj. Evenimentul regional al Moldovei dă ca exemplu negativ ceea ce se întâmplă pe traseul Palma-Suceviţa-Rădăuţi, Mănăstirea de la Suceviţa putând avea suferit de pe urma transportului agabaritic.