Revista presei locale, 16 iulie
Articole publicate în Ziua de Cluj, Evenimentul regional al Moldovei, Tribuna, Informaţia Zilei Satu Mare, Pandurul.
16 Iulie 2010, 09:32
Fermierii pot investi în avans sprijinul pe suprafaţă, informează Gazeta de Sud. Pentru a beneficia de capital de lucru înainte de efectuarea plăţilor la hectar, fermierii pot să acceseze credite cu garanţii reduse de la băncile cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat convenţii în acest sens. APIA Dolj eliberează deja adeverinţe beneficiarilor subvenţiei europene.
Informaţia Zilei Satu Mare scrie că deşi în judeţ s-au acordat anul trecut prin APIA subvenţii de câteva zeci de miliarde de lei pentru întreţinerea lor, majoritatea păşunilor au ramas neîngrijite. Vegetaţia deasă, dar şi păstoritul haotic în multe locuri a dus la înmulţirea căpuşelor. DSP Satu Mare anunţă că în ultimele zile au fost 17 cazuri, cu menţiunea că nu toţi cei muşcaţi se prezintă la medic, mai ales cei de la ţară care minimalizează aceste muşcături. De pericolul pe care îl crează acestea s-a vorbit în dese rânduri şi singurul lucru pe care dorim să-l mai reamintim e că aceste muşcaturi pot provoca chiar şi moartea omului, dacă nu sunt tratate la timp.
Nu se desfiinţează doar locurile de muncă: Primul semestru al acestui an nu s-a dovedit a fi unul bun pentru cei care comercializează covrigi în chioşcurile amenajate ilegal pe domeniul public şi privat al Primăriei Ploieşti. Conform instituţiei menţionate anterior, în prima parte a acestui an s-au emis 72 de dispozitii de desfiinţare, ca urmare a 586 de reclamaţii înregistrate la nivelul Direcţiei Generale de Dezvoltare Urbană. Ziarul Prahova precizează că pe lângă covrigăriile ilegale, au mai fost desfiinţate şi garaje, garduri de metal, copertine metalice, precum şi extinderi ilegale la unele locuinţe.
Tribuna Sibiu publică o invitaţie: Piaţa Mare se transformă astăzi, de Ziua Bunelor Maniere, în sală de spectacol. Iubitorii dansului şi ai muzicii sunt aşteptaţi în inima Sibiului, la ora 21, pentru a "gusta" un spectacol unic în lume, prin viziune şi punere în scenă, după cum a spus Ovidiu Dragoman, directorul Casei de Cultură a Municipiului.
Primarii din Gorj nu mai ştiu cum să mai strângă ceva bani la buget, taxele şi impozitele fiind greu de colectat de la oameni. Aşadar, primarul oraşului Ţicleni, a decis să recurgă la serviciile Poştei Române pentru colectarea taxelor şi impozitelor. Contractul urmează să intre în vigoare cu luna august. Până în prezent, alte două primării au încheiat un astfel de contract. Este vorba despre primăriile Turburea şi Bengeşti-Ciocadia, aflăm din Pandurul.
Precipitaţiile abundente care s-au abătut asupra Iaşului şi a judeţelor învecinate în ultima perioadă şi care au făcut pagube consistente poate că ar fi putut fi domolite prin lansarea câtorva rachete tip "antigrindină". Dar reporterii de la Evenimentul regional al Moldovei constată: Centrul antigrindină de la Iaşi, o investiţie pe care agricultorii din Iasi, Vaslui si Vrancea au aşteptat-o cu multă speranţă şi în care s-au băgat aproximativ 4 milioane de euro, este nefuncţional la doi ani după ce a fost construit. Motivul: nu dispune de personal calificat; într-o clădire, sediul central, care se întinde pe o suprafaţă totală de 1.500 de metri pătraţi, distribuiţi pe trei etaje, nu lucrează acum decât patru oameni. Birouri goale, dar modern echipate zac pline de praf. Peisajul este acelaşi şi în depozitul de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, unde sunt depozitate tunurile de lansare, dar şi câteva panouri solare
Poliţia clujeană nu face faţă “cererii” de carte- titrează Ziua. “Găinarii” din oraş s-au orientat către o afacere profitabilă pe timp de criză: cum clujenii se dau în vânt după cultură chiar şi pe stomacul gol, hoţii s-au profilat pe spargerea chioşcurilor de presă de unde fură săptămânal promoţiile de carte. Distribuitorii de presă păgubiţi spun că poliţia nu e în stare să se descurce în faţa hoţilor “iubitori” de lectură.