Revista presei locale 11 octombrie
Deşeurile din lemn adunate de pe luciul de apă al lacului de acumulare de la Bicaz, vor încălzi locuintele nevoiasilor; Braşovenii şi-au debranşat vecinii.
11 Octombrie 2010, 04:42
In cadrul Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului, din perioada 22-24 octombrie, vor fi premiaţi podgorenii cu cel mai bun vin. Concursul de Vinuri «Bachus 2010» se va ţine in prima zi a Festivalului, aflăm din Ziarul de Vrancea. Toţi podgorenii care doresc să demonstreze că vinul lor este cel mai bun sunt aşteptaţi să depună probele la sediul Camerei Agricole din Focsani până pe 18 octombrie, orele 14.00. Probele de vin vor fi degustate în Piaţa Gării de către membrii Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România. La ediţia din acest an juriul va acorda un premiu special pentru proba de vin alb şi proba de vin roşu cu cel mai mare punctaj obţinut.
Anul acesta, pentru prima dată, Mediaşul marchează „Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale”. Săptămâna 11-15 octombrie a fost aleasă conform Cărţii Europene a Autonomiei Locale pentru a se organiza diverse acţiuni care îşi propun să atragă atenţia asupra importanţei democraţiei participative, precizează Tribuna Sibiu.
La Spitalul Târgu Cărbuneşti a fost inaugurată o nouă secţie de neurologie, aflăm din Gazeta de Sud. Potrivit reprezentanţilor unităţii spitaliceşti, secţia este dotată corespunzător, conform standardelor europene existente. Aici îşi desfăşoară activitatea trei medici specialişti.
Jandarmii montani şi salvamontiştii au intervenit sâmbătă, pentru a căutat un bărbat şi o femeie, soţ şi soţie, ce s-au rătăcit în Munţii Vâlcan, în zona Defileului Jiului, în timp ce căutau ciuperci. Ei nu aveau telefon mobil şi nici echipament adecvat pentru condiţiile meteo şi de teren din acea zonă”, a declarat pentru Servus Hunedoara purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, locotenentul Nicolae Răducu. Jandarmii montani recomandă persoanelor care pornesc pe munte să se echipeze corespunzător pentru această perioadă, să se informeze cu privire la zona în care merg şi să adauge un telefon mobil în rucsac pentru a putea solicita sprijin în caz de nevoie.
Braşovenii din mai multe blocuri s-au trezit că, fără voia lor, nu mai sunt abonaţi ai CET, debranşarea întregului imobil fiind operată ca urmare a demersurilor făcute de către vecinii lor cu centrale, supăraţi că trebuie să contribuie între 30% şi 50% la factura de încălzire a blocului, citim în Transilvania Expres. Directorul CET se aşteaptă ca, la început de sezon, să se trezească şi cu inundaţii provocate de cei care s-au debranşat fără autorizaţie sau de cei care şi-au tăiat din casă ţevile, ca să nu mai fie obligaţi contribuie la factura de încălzire.
Frigul din ultima perioadă i-a îndemnat pe câmpulungeni să se aprovizioneze cu lemne de foc, pentru că municipiul nu are căldură de la sistemul centralizat şi nu se ştie dacă va avea în această iarnă. Localnicii cumpără însă mai mult deşeuri lemnoase decât lemne de calitate, pentru că acestea au fost întotdeauna mai ieftine, iar oamenii au în acest an mari dificultăţi financiare. Tocmai din cauza cererii mari, preţul deşeurilor lemnoase a început deja să crească şi este umflat artificial chiar de localnicii care nu vor să fie puşi pe liste de aşteptare şi încearcă să „sară rândul”, semnalează Evenimentul regional al Moldovei.
Sutele de tone de deseuri din lemn, ce au fost adunate în acest an de pe luciul de apă al lacului de acumulare de la Bicaz, vor încălzi locuintele nevoiasilor din cartierul Dodeni, scrie Monitorul de Neamţ. O parte din deseuri au fost deja depozitate în zona gropii de gunoi, iar oamenii au început să se aprovizioneze. În ceea ce priveste zecile de tone de pet-uri, strînse tot de pe luciul lacului, acestea vor fi transportate la o firmă specializată din Buzău, unde urmează să fie reciclate.
Ziua prezintă prima locomotivă made in Cluj. Noua locomotivă dezvoltă 2.300 de cai putere (CP) şi funcţionează pe curent alternativ, fapt care aduce economii de energie de 60% faţă de cele produse în străinătate, potrivit conducerii companiei. 100 de oameni au contribuit la producerea modelului Carpathia. Locomotiva este destinată în primul rând transportatorilor de marfă, însă producătorii dau asigurări că se pliază şi pe necesităţile din transportul de călători. Unul dintre motivele pentru care a fost dezvoltat acest model este participarea la cel mai mare târg feroviar din Europa, Innotrans 2010, de la Berlin.