Revista presei locale, 11 martie
Articole publicate în Cuget Liber, Informaţia Zilei, Obiectiv Suceava, Gazeta de Sud, Pandurul.
11 Martie 2010, 08:38
Primăria Cluj-Napoca a lansat ieri o invitaţie grădiniţelor din oraş de a participa la proiectul lansat de Comisia Europeană, prin Direcţia de Educaţie şi Cultură, adresat copiilor cu vârsta de până la şase ani, care are ca scop învăţarea limbilor străine aflăm din Ziua. Astfel, în perioada aprilie-mai vor fi organizate diverse activităţi lăsate la latitudinea participanţilor din Cluj, care să reflecte multilingvismul – dansuri, jocuri din alte ţări, povestiri în limbi străine.
Institutul European pentru Democraţie Participativă – Qvorum în parteneriat cu Fundaţia „Hanns Seidel“ din România vor desfăşura, în luna aprilie, în judeţul Dolj, proiectul „Informaţia înseamnă putere! Fii puternic (Educaţie pentru democraţie pentru elevii de liceu). În contextul în care nivelul de cultură civică şi politică din România este foarte scăzut, mai ales în rândul tinerilor, scopul proiectului este creşterea nivelului de cultură politică în rândul liceenilor, explica pe scurt Gazeta de Sud.
Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava organizează a III-a ediţie a concursului regional pentru elevi „Student pentru o zi", adresat elevilor din Regiunea Nord-Est, mai exact, din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi municipiul Paşcani. Premiile totale însumează peste 25.000 lei, la care se adaugă 47 de certificate de agrementare ce permit admiterea pe locurile fără taxă la specializarea dorită, în fruntea listei de admitere, şi 47 de scutiri de plată a taxei de înmatriculare la unul dintre programele Universităţii, scrie Obiectiv Suceava.
Când spui Balta Doamnei, spui solarii şi afaceri cu legume. Suprafaţa cultivată este de peste 100 de hectare scrie Telegraful de Prahova. Pasiunea pentru legumicultură a oamenilor din comună, devenită bussiness înainte de 1989, întâmpină tot mai multe piedici. Criza financiară se suprapune peste problemele mai vechi ale sătenilor, care se plâng de preţul mare al seminţelor, de lipsa subvenţiilor, dar şi de invazia speculanţilor.
Agricultura „eco” nu are căutare la Vaslui- titrează Evenimentul regional al Moldovei. Deşi pot primi sprijin financiar pentru astfel de culturi, fermierii se plâng că nu ar avea cui să vândă produsele ecologice, motiv pentru care consideră o astfel de investiţie nerentabilă. În prezent, nici o fermă din judeţul Vaslui nu a declarat că produce exclusiv eco.
Cel mai mare spital din judeţ nu duce lipsă de pacienţi, ba din contră- afirma colegii de la ziarul constănţean Cuget Liber. În această perioadă, în special din cauza condiţiilor meteorologice, numărul celor care au nevoie de îngrijiri medicale este în creştere, fie că este vorba de victime ale accidentelor rutiere, de bolnavi cronici afectaţi de temperaturile scăzute sau de pacienţi transferaţi de la spitalul din Tulcea, rămas fără medici. Din pacate, la Constanta, în farmacia unităţii nu se găsesc medicamente de bază pentru tratarea afecţiunilor. Sunt absente cefalosporinele, antibiotice utilizate în tratamentul răniţilor din accidentele rutiere şi, în general, a celor supuşi la intervenţii chirurgicale, pentru a nu dezvolta infecţii. Conducerea unităţii sanitare spune că lipsurile sunt din vina furnizorilor de medicamente, care nu au onorat comenzile. Reamintim bolnavilor că, potrivit legislaţiei, dacă sunt puşi în situaţia de a-şi achiziţiona singuri medicamentele necesare în timp ce sunt internaţi în spital, pot cere unităţii decontarea produselor, pe baza bonurilor fiscale.
Uzina Mecanică Sadu este printre putinele unităţi de stat care mai funcţionează în parametri buni în perioadă de criză financiară. Mai mult decât atât, în momentul de faţă există un program de reorganizare, care presupune lărgirea parcului industrial, iar în viitorul apropiat se vor face şi angajări citim în cotidianul gorjean Pandurul.
Tribuna Sibiu scrie ca locatarii unui imobil de pe strada Mitropopliei au trecut în această noapte prin clipe de coşmar. Zidul unui pod de la o casă vecină, de aproximativ 10 metri pătraţi, s-a prăbuşit pur şi simplu în curtea lor. Clădirea din care s-au desprins cărămizile este monument istoric. Locatarii în curtea cărora s-a prăbuşit zidul dau acum vina pe proprietarul imobilului respectiv. Din acelasi cotidian sibian aflam ca două maşini au fost avariate în această noapte pe intrarea Siretului, după ce un acoperiş de tablă s–a desprins de pe un bloc de 4 etaje şi a căzut peste ele.
Informaţia Zilei prezintă un caz incredibil: săptămâna aceasta, pe un bulevard din municipiul Satu Mare, un poliţist beat a intrat cu maşina în autoturismul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare. Agentul de poliţie Gelu Huzău (25 ani) avea o îmbibaţie alcoolică în sânge de 0,90 g la mie. În plus el conducea o autoutilitară neînmatriculată pe care a aplicat plăcuţe cu numere false. Agentul de poliţie Gelu Huzău, poreclit de colegi “Gelu fotomodelu” este cercetat sub aspectul săvârşii de infracţiuni la regimul circulaţiei.
Transilvania Expres anunţă că „Peştii-doctori” care tratează psoriazisul au fost aduşi şi la Râşnov. Psoriazisul este o boală noninfecţioasă, care se manifestă prin leziuni ale pielii. Fiind o afecţiune cronică, nu există un tratament care să garanteze vindecarea completă. Ca atare, de-a lungul timpului, în toată lumea s-au căutat diverse remedii, cât mai eficiente, pentru a stopa evoluţia bolii. Aşa s-au descoperit beneficiile terapiei cu ajutorul unei specii de peşti, Garra Rufa. În acest sens, nu poate fi decât salutară ideea unui farmacist, care şi-a deschis la Râşnov o clinică sub forma unei pensiuni, unde se pot trata bolnavii cu psoriazis. Au fost aduşi, cu mare greutate, dintr-o ţară din Orientul Mijlociu, aproximativ 1.000 de exemplare de peşti din specia amintită. Aceştia sunt distribuiţi în două bazine special amenajate, cu o capacitate de 1.000 de litri fiecare, în care pacienţii se scufundă, aşteptând apoi să fie lecuiţi de „doctorii acvatici”.