Revista presei locale, 10 mai
Articole publicate în Tribuna, Gazeta de Sud, Transilvania Expres, Ziua de Cluj, Monitorul de Suceava, Ziarul de Vrancea, Ziarul Prahova, Cuget Liber.
10 Mai 2010, 08:47
Rapiţa ne mănâncă grâul- titrează Gazeta de Sud. De cum ieşi din Craiova, pe drumul ce merge spre Calafat, câmpurile au devenit galbene cât vezi cu ochii. Acelaşi peisaj îl putem întâlni în tot mai multe din judeţ, dat de culturile tot mai întinse de rapiţă din ultimii ani. Circa 28.000 de hectare au fost însămânţate cu rapiţă toamna trecută şi tendinţa este de creştere. Motivul: seminţele acestei plante sunt comercializate la preţuri duble faţă de grâu, spre exemplu, care încă este cultura dominantă în Dolj.
Operatorul de salubritate din Ploieşti va obţine câteva mii de lei bune, decontând acţiuni de curăţare şi măturare pe care susţine că le-a făcut pe ploaie. Deşi regulamentul de salubrizare interzice aceste activităţi în zile ploioase, administraţia locală permite desfăşurarea lor, ba chiar o încurajează, afirmă colegii de la Telegraful de Prahova.
Situaţie fără precedent la Judecătoria Constanţa! Din cauza numărului foarte mare de dosare, a lipsei spaţiului de depozitare şi a refuzului Ministerului Justiţiei de a trimite bani pentru cumpărarea unor rafturi absolut necesare în vederea păstrării acestora, arhivarii sunt nevoiţi să le înşiruiască pe jos, printre justiţiabili, avocaţi, experţi ori alte categorii de oameni care vin să-şi studieze cauzele sau să întrebe una-alta privind procesul lor. Cotidianul Cuget Liber trage linie: Sute de dosare sunt călcate în picioare la Judecătoria Constanţa.
De la declararea băilor de la Tăşnad ca fiind "staţiune balneoclimaterică de interes local", în zonă s-au construit numeroase vile şi pensiuni. Reporterii de la Informaţia Zilei Satu Mare constată că s-a renunţat în zona bailor la agricultura de subzistenţă. Multe din vilele şi pensiunile existente sunt încă în faza de finisaj, dar acolo unde au existat posibilităţi se asigură din mers şi locuri de cazare. Potrivit unor estimari, în pensiunile existente se pot caza în prezent peste 1.000 de turişti. Cel puţin la început de sezon un loc de cazare se plăteşte la aproximativ 20-25 de euro.
O etalare de imagini pe tema “Cicloturism Montan în Carpaţii Româneşti” va avea loc astăzi, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, anunţă Ziua de Cluj. În cadrul prezentării vor avea loc expuneri de imagini ale unor excursii pe bicicletă făcute de membrii Clubului de Cicloturism “Napoca”. De asemenea,vor fi trecute în revistă tipurile de turism mountain bike, precum şi caracteristicile lor şi vor fi prezentate zonele favorabile excursiilor pe bicicletă din Apuseni, munţii Bucovinei, Carpaţii de Curbură, Munţii Banatului şi zona centrală a Carpaţilor Orientali.
Concursul "Remodelare funcţională şi arhitecturala a hipodromului Ploieşti pentru realizarea unui centru de echitaţie şi agrement" a fost câştigat de o firmă din Bucureşti. În concurs au fost înscrise opt proiecte, toate urmând să fie expuse, începând de mâine, timp de şapte zile, în foaierul Teatrului Toma Caragiu, informează Ziarul Prahova.
Consilierii locali ai municipiului Focşani au aprobat acum două săptămâni noile trasee pentru circulaţia microbuzelor interne şi intrajudeţene, care au aparut odată cu mutarea autogării Focşaniului în zona Obor. Această mutare a bulversat pur şi simplu călătorii, care nu mai ştiu în ce staţii să mai aştepte autobuzele. Ziarul de Vrancea scrie că şoferii s-au plâns că pe noile trasee spaţiile pentru manevrarea autobuzelor sunt aproape inexistente şi sunt nevoiţi să intre pe contrasens sau să blocheze circulaţia.
Frica de plata consultaţiei îi trimite pe pacienţi la Urgenţă- scrie Transilvania Expres. Limitarea numărului de consultaţii, mai ales gratuite, la medicul de familie nu doar că nu a decongestionat sălile de aşteptare, ci a şi aglomerat secţiile de urgenţă ale spitalelor. Pacienţii nici nu se mai obosesc să treacă pe la medicul de familie şi se duc la Urgenţă chiar şi pentru o durere de cap. Asta pentru că la Urgenţe n-au nevoie de programare cu o zi înainte şi nici nu sunt nevoiţi să-şi plătească o consultaţie. Ba, uneori aşteapă mai puţin decât la medicul de familie şi se pot alege şi cu nişte investigaţii gratuite, efectuate rapid. Aşa se face că pe holurile Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean Brasov, numărul persoanelor care aşteaptă să fie consultate a crescut în ultima lună cu cel puţin 20%.
Cele aproape 10.000 de tone de nămol care vor fi obţinute anual de la staţia de epurare a Sucevei, după finalizarea investiţiei ISPA care prevede tratarea biologică a apelor uzate, vor avea o utilizare practică, scrie Monitorul de Suceava. Varianta cea mai recomandată, care poată fi pusă în practică cel mai rapid, este cea de utilizare a nămolurilor în agricultură, ca îngrăşământ. Este un produs obţinut prin tratare biologică, mai sănătos decât îngrăşământul chimic. O altă variantă luată în calcul de municipalitatea suceveană este să folosească nămolurile drept combustibil la Termica, pentru producerea de energie termică şi electrică. O altă utilizare care poate fi dată acestor nămoluri este în construcţii, la o fabrică de ciment.