Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 10 iunie

Articole publicate în Tribuna, Ziua de Cluj, Servus Hunedoara, Cuget Liber, Gazeta de Sud, Obiectiv Vocea Brăilei, Monitorul de Vrancea.

Revista presei locale, 10 iunie

10 Iunie 2010, 09:42

Mesagerul de Bistriţa Năsăud prezintă o soluţie de sezon la vremuri de criză. Apărute în număr mare după perioada ploioasă, cipercile comestibile de pădure sunt considerate de locuitorii cartierului năsăudean Liviu Rebreanu o variantă de mai face nişte bani în această perioadă de criză. Exceptând conservarea ca alternativă alimentară pentru iarnă, culegătorii de aici sunt cei mai activi în vinderea către centrul de colectare din Năsăud (obiectiv patronat de un cetăţean portughez şi care desface ciupercile pe piaţa din Italia, Spania şi Portugalia), dar şi în comercializarea pe piaţă. Pentru un kilogram de hribe preţul cerut este de circa 18-20 de lei, astfel că într-o zi norocoasă un culegător poate duce acasă chiar şi 40 de euro în câteva ore. Însă în acest an concurenţa a devenit acerbă, pentru că "profesioniştilor" li s-au alăturat pensionari înspăimântaţi de perspectiva tăierii pensiilor şi chiar elevi de liceu din familii sărace, care ştiu că nu vor mai avea destui bani pentru a urma şcoala din toamnă.

Pomicultorii pietreni sunt deznădăjduiţi de efectele ploilor acide din ultima perioadă, scrie Adevărul. Recolta de cireşe a fost compromisă aproape în totalitate şi nu puţini sunt cei îngrijoraţi şi de starea celorlalte culturi de pomi fructiferi. Frunzele sunt pătate şi stau să cadă de pe ramuri, iar fructele sunt distruse aproape în totalitate. Specialiştii spun că deşi în Neamţ nu sunt ferme de cireşi, agricultorii care cultivă pomii individual au rămas fără aproape 80 la sută din fructele care în unele zone ale oraşului trebuiau deja culese.

Suprafeţele agricole cultivate de societăţi şi asociaţii agricole în Dolj vor creşte cu 5 - 7% în perioada imediat următoare, apreciază specialiştii în domeniu. Potrivit acestora, anunţatele măsuri de supraimpozitare a terenurilor nelucrate, ca şi măsurile de austeritate au determinat oamenii să dea în arendă terenurile de care dispun. 40% din suprafaţa agricolă a judeţului ar trebui să fie cultivată de agenţii economici, pentru o agricultură eficientă, citim în Gazeta de Sud.


Peste 100 de elevi hunedoreni sunt aşteptaţi astăzi, după -masă, la Casa de Cultură „Drăgan Muntean” din municipiul Deva pentru a participa la a doua etapă a acţiunii intitulată „Noaptea albă a filmului poliţist”. Acţiunea este o iniţiativă proprie a poliţiştilor hunedoreni, iar scopul este unul preventiv. Vor fi difuzate două filme de lung metraj, ce abordează tematici extrem de actuale în rândul tinerilor, aşa cum este traficul de fiinţe umane şi consumul de droguri şi plante etno-botanice, mai citim în Servus Hunedoara.

Reporterii de la Monitorul de Vrancea au vizitat Şcoala de pe lac. Şcoala şi grădiniţa din satul Cerbu, comuna Jitia, îşi desfăşoară activitatea într-o casă de pe malul unui lac. Soluţia aleasă de oficialităţi trebuia să fie una provizorie, dar această situaţie trenează de mai bine de doi ani, ca o poveste fără de sfârşit. Elevii şi preşcolarii din sat împart o casă care, înainte de a servi drept loc de studiu, funcţionase ca... bar. Inedita şcoală de pe marginea la-cului găzduieşte 30 de copii dornici să înveţe. Asupra acestui lucru ve-ghează doi soţi, Aneta şi Dumitru Coman. Aneta este educatoare şi modelează minţile a 15 copii, iar soţul ei, învăţător, îndrumă paşii a 15 elevi din clasele I-IV. Lipsa unui spaţiu adecvat îl determină pe pedagog să predea simultan tuturor elevilor. Acesta nu este singurul neajuns: iarna incalzirea se face cu ajutorul a doua radiatoare electrice, clădirea nu este luminată aşa cum trebuie, iar cînd plouă, apa se prelinge prin tavan.


Cea mai mare unitate sanitară din judeţ nu mai are fonduri, scrie cotidianul constănţean Cuget Liber. Dacă medicamentele şi materiale sanitare sunt achiziţionate de pacienţi, pentru efectuarea lucrărilor de renovare s-au mobilizat cadrele medicale. Un exemplu în acest sens este Secţia de Cardiologie, unde medicii au plătit din salariile lor renovarea mai multor saloane. Specialiştii au avut această iniţiativă întrucât pacienţii pe care îi aveau în grijă erau nevoiţi să doarmă în saloane pline de igrasie, cu pereţi crăpaţi şi cu varul scorojit, cât şi în paturi improvizate din uşi rupte.

Programat iniţial pentru Ziua Copilului, cel mai mare eveniment sportiv pentru copii, Arenele de Joacă, se va desfăşura în cele din urmă astăzi, între orele 10.00 şi 20.00 anunţă Tribuna Sibiu. Organizatorii, Asociaţia Sport pentru Viaţă, înfiinţată de Gabriela Szabo, au pregatit numeroase activităţi sportive pentru copii şi părinţi, baschet, volei, badminton, fotbal, mini-golf, popice, tenis de masă, gimnastică, competiţii de atletism sau escaladă. Oaspeti vor fi Gabriela Szabo, Monica Roşu (campioană mondială la gimnastică), Diana Oprea (campioană mondială la fitness), atleta Claudia Isailă, Mihai Covaliu (campion olimpic la scrimă) şi Rică Răducanu, legendarul portar al Rapidului.


Primăria pregăteşte staţiile self-service de închiriat biciclete, anunţă Ziua de Cluj. Proiectul “Reţea de staţii self - service de închiriere biciclete” vizează dezvoltarea unei reţele coerente de piste de biciclete şi extinderea acesteia spre comunele din zona metropolitană Cluj – faza 1 – Floreşti şi Apahida. Concret, se doreşte crearea unei reţele de 50 de puncte intermodale pentru închirierea de biciclete în regim self–service. Adică, după înregistrare, utilizatorul se autentifică la sistem şi i se eliberează automat o bicicletă pe care o poate folosi şi apoi o depune în oricare rastel automatizat din sistem.


Copiii cu handicap din Brăila vor beneficia, din octombrie, de servicii de recuperare la domiciliu, oferite de echipe mobile. Aceste servicii fac parte dintr-un proiect în valoare de aproape 3 milioane euro al Autorităţii Nationale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, care se derulează în 18 judeţe şi din capitală. Echipele mobile, care vor acţiona chiar şi în mediul rural, vor fi formate din psihologi, logopezi, kinetoterapeuţi, asistenţi sociali şi medici şi vor sprijini copiii cu probleme şi pe părinţii lor. Obiectiv Vocea Brăilei subliniaza ca dintre cei 70.000 de copii cu dizabilităţi din ţară, vor beneficia de serviciile echipelor mobile doar 1.000.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia