Revista presei locale, 10 august
Articole publicate în Tribuna, Ziua de Cluj, Transilvania Expres, Evenimentul regional al Moldovei, Pandurul, Cuget Liber.
10 August 2010, 08:28
Pentru perioada 9-13 august, 21 de asociaţii de Năvodari sunt avizate pentru debranşare din cauza datoriilor de peste 60.000 de lei către furnizor. Datornicii pot rămâne fără apă potabilă dacă în termen de cinci zile de la avizare nu şi-au achitat restanţele. „Măsura cea mai eficientă pentru recuperarea debitelor de la abonaţii rău-platinici este debranşarea de la sistemul de alimentare cu apă potabilă. În urma sistării furnizării apei potabile, majoritatea datornicilor, în doar câteva zile, îşi achită cea mai mare parte a restanţelor. În aceste condiţii, săptămânal, sunt avizaţi şi debranşaţi sute de abonaţi cu restanţe, indiferent de statutul juridic al acestora”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al S.C. RAJA S.A.
Lucrările la reţeaua de apă şi canalizare a oraşului Deva lasă urme adânci în străzile unde se înlocuiesc conductele. Din păcate, finalizarea acestor lucrări nu este urmată de refacerea străzilor, aşa cum ar fi normal. În consecinţă, cetăţenii municipiului Deva au cerut consilierilor locali să solicite firmei care efectuează aceste lucrări să refacă străzile afectate. Prezent la întrunirea legislativului devean, directorul firmei Hidroconstrucţia a dat asigurări că străzile vor fi remediate în perioada imediat următoare, informează cotidianul Servus Hunedoara.
Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Vrancea, unitate care asigura necesarul de sânge în tot judeţul, a ajuns la fundul sacului. Unitatea nu mai are bani nici măcar pentru materialele de curatenie, cum ar fi detergenţii. De aici şi apelul pe care “banca de sânge” îl face către oamenii generoşi, care ar putea da o mână de ajutor. Dacă bani nu sunt, nici donatori nu prea sunt. Ieri doar 10 persoane au venit să doneze sânge, citim în Ziarul de Vrancea.
Laboratoarele de somnologie ale Spitalului de Pneumologie, care au în dotare două aparate de polisomnografie, sunt foarte căutate de pacienţii din toate zonele Moldovei, scrie Evenimentul. Listele de aşteptare pentru pacienţii care vor să se lecuiască de apnee în somn sau de sforăit se întind în acest moment până în luna noiembrie. Medicii spun că adresabilitatea crescută arată că ieşenii au înţeles cât de important este un diagnostic corect în privinţa bolilor somnului.
Ziua de Cluj prezintă un profit pe timp de criză: fierul vechi se vinde “ca pâinea caldă”. Punctele de colectare a fierului vechi au apărut la Cluj în ultimele luni ca ciupercile după ploaie. De altfel, dată fiind criza financiară, numărul clujenilor care se întreţin sau încearcă să câştige nişte bani în plus reciclând fierul este în creştere. Şi furturile de fier vechi au căpătat amploare însă provenienţa “mărfii” nu poate fi întotdeauna verificată din pricina numărului mare al punctelor de colectare autorizate.
O nouă arie naturală intră în sfera zonelor protejate. Este vorba despre rezervaţia Avrig-Scorei din Făgăraş, scrie Transilvania Expres. Rezervaţia găzduieşte un număr impresionant de specii de păsări protejate, iar habitatele umede formate din mlaştini, canale şi fâneţe umede sunt perimetrele ideale pentru conservarea acestoria, aici fiind bine reprezentate atât speciile de păsări cuibăritoare, cât şi cele de pasaj şi chiar de iarnă. În aria protejată au fost determinate specii vulnerabile, în pericol sau cu alte statute nefavorabile de conservare, printre care eretele de stuf, cristelul de câmp, stârcul pitic, vulturul-pescar şi barza albă. Populaţia totală avifaunistică din sit depăşeste 30.000-40.000 de exemplare însă acţiunile umane necontrolate au dus, în timp la diminiuarea habitatul păsărilor, una dintre cauze fiind turismul necontrolat care cu un impact negativ asupra mediului natural.
Zeci de meşteri populari din toată ţara sunt aşteptaţi la cea de-a VI-a ediţie a Târgului meşterilor populari din România care îşi va deschide porţile în această săptămână la Târgu Jiu. Tot în cadrul târgului va avea loc vernisajul unei expoziţii stradale cu imagini vechi cu meşteri şi meşteşuguri populare practicate în Gorj în urmă cu 80 de ani. Timp de patru zile, în perioada 12-15 august peste 60 de meşteri vor prezenta târgujienilor icoane pe sticlă, cusături, podoabe de argint, împletituri manuale, jucării din lemn, costume populare sau încălţăminte populară. Cotidianul Pandurul anunţă că meşterilor nu li se vor percepe taxe pentru căsuţele în care îşi vor expune marfa si vor avea si cazarea asigurata.