Mi'ss turist prin Romania, devreme
Povestea martipanului
Articol de Milena Andreea Vasenciuc, 22 Iunie 2012, 11:15
La o evadare de weekend din Bucuresti, am oprit la o benzinarie sa alimentez masinuta. Mi-a facut cu ochiul un baton din martipan usor invelit in ciocolata. Mare mi-a fost mirarea intrucat imi doream demult asa ceva.Am ramas pe loc, ca un copil savurand. Dar trebuie neaparat sa va argumentez gustul desavarsit, aproape divin al martipanului.Cand spun martipan, papilele gustative zambesc. Cand rostesc martipan, e sinonim cu, raritate, dar pentru care merita, pentru o clipa de placere gastronomica, sa ajungi sa il procuri sau de ce nu, sa il faci in casa. Acest desert isi are originea in Egiptul antic, fiind mentionat chiar in anul 1800 inainte de Hristos.
Torturile de nunta nu mai pot fi imaginate fara decorul dantelat de martipan. O tablă de şah din marţipan s-a aflat printre dulciurile servite la petrecerea de nuntă a lui Matei Corvin cu Beatrice .Germanii nu isi pot imagina Craciunul fara el, iar elvetienii fac din martipan purcelusi roz, aducatori de noroc.
In timpul Renasterii, in Franta, maestrii cofetari au folosit capacitatea martipanului de a fi modelat in figurine numite "massepains". Conchistadorii au dus reteta in America, iar in perioada elisabetana, elita de la curte se delecta cu ceea ce ei numeau "Saint Mark's Pain".
La doar cativa kilometri la periferia Budapestei se afla Centrul turistic Szentendre, unul dintre centrele de atractie constituindu-l Muzeul Martipanului, in care se pot vedea cele mai nebunesti creatii realizate din fabuloasa pasta de martipan: busturi ale diversilor regi, personaje de desene animate precum si figurine ale unor monumente.
Cuvantul martipan isi are originea in limba araba, si vine de la "mautaban" ( a se citi motaban) care are sensul de "cineva care sta ca un rege". "Mautaban" se numea si o moneda din Bizant, care pe o parte avea infatisat un rege pe tron. Pe la 1200 venetienii foloseau aceasta moneda cu numele de "marzapane". Primul marţipan apropiat de reţeta de astăzi a fost creat, se pare, în Spania, la Toledo, dar oraşele germane Lübeck şi Königsberg au fost cele care l-au ridicat la rang de arta.
Dar ce este martipanul? Nu e o planta, dar cu siguranta este una dintre minunile cofetariei. Secretul sau sta in faina de migdale, atent macinata. Ea se poate prepara in casa, din samburi uscati de migdale sau se poate cumpara, desi eu am cautat-o si in magazine se intalneste destul de rar. La un simplu search, magazinele ecologice o ofera spre vanzare.
Este un preparat dulce, modelabil, realizat din amestecul, fara foc, al pudrei de migdale cu zahar, liant fiind, mai ales daca este preparat in casa, albusul de ou. Se mai poate adauga zeama de lamaie si diferite arome. Consistenta sa il face ideal pentru modelarea figurinelor, bomboanelor si torturilor.
Mai mult: faina de migdale este o alternativa foarte sanatoasa, nutritiva la traditionala faina de grau si o solutie foarte buna in cazul persoanelor care au intoleranta la gluten. De asemenea, este un aliment bun in cazul unei alimentatii in care se doreste reducerea cantitatii de carbohidrati. Faina de migdale se face din migdale decojite, dar pot fi si cu piele, care au fost macinate fie cu ajutorul unui robot, fie cu ajutorul unei rasnite de cafea.
Putini stiu ca faina de migdale este un aliment incredibil, cu un continut mare de proteine, dar scazut de zaharuri.Cu un asemenea profil nutritional,nici nu poate fi neglijata: contine de la vitamina E, calciu, magneziu si pana la cupru responsabilul mentinerii integritatii oaselor si tesuturilor, precum si de protejarea sistemul nervos.