Mi'ss turist prin Romania, devreme
Complexul arheologic Tropaeum Traiani
Articol de Milena Andreea Vasenciuc, 22 Iunie 2012, 10:32
Pornim din nou la drum. Cand spun Dobrogea, propun sa ne incarcam mai intai cu putina istorie, ne oprim la „Muzeul de arheologie Callatis” -Mangalia a carui intrare în clădire este realizată în stilul de construcţie al anticilor greci, imitând clădirile specifice civilizaţiei elene, in care ne delectam cu expoziţii permanente constand în obiecte de epocă greacă, romană, romano-bizantină, dar şi produse ale civilizaţiei geto-dacilor, mergem apoi la Cetatea Histria, ne tragem un pic sufletul la Pestera Sfantului Andrei si obligatoriu vizitam si Tropaeum Traianum.Avem ce vedea.
La nord-vest de comuna Adamclisi, in mijlocul colinelor vaii Urluia se arata in toata splendoarea, Complexul Arheologic Tropaeum Traiani al Dobrogei, care a ramas un obiectiv turistic atractiv ce nu si-a pierdut renumele de-a lungul timpului. Intrebati-va cunoscutii daca l-au vizitat vreodata, caci el atrage ca un magnet multi vizitatori. Cetatea este nu numai o rezervaţie arheologică, ci şi una ecologică.
Complexul este dispus în plan sub forma unui triunghi isoscel, la baza acestuia fiind Monumentul Triumfal, Tumulul funerar din spatele sau iar în vârf Altarul antic. Cele 3 elemente ale sitului arheologic au fost cercetate între anii 1882 - 1894 de arheologul român Grigore Tocilescu. Ceea ce vedem azi este rezultatul muncii de reconstituire incepute în 1974 , care a durat trei ani iar tumulul funerar, pentru cei ce nu stiu este mai precis o movilă conică sau piramidală, făcută din pământ sau din piatră, înăltată de unele popoare din vechime deasupra unui mormânt cu scopul de a-l proteja. Lungi coloane de nume de ostasi romani,sapate in piatra constituie Altarul.
De jur împrejurul monumentului triumfal puteti admira basoreliefuri cu scene din lupte, in mod evident, cel mai important element este în vârf: “trofeul” propriu-zis, adică un trunchi îmbrăcat în armură clasică si basoreliefuri cu scene din timpul luptelor cu geto-dacii.
Poate nu uitati si dumneavoastra, ceea ce pe mine m-a invatat tatal meu: pastrarea este o a doua avere! Trebuie să lucrăm mai mult cu noi insine pentru a întreţine şi conserva obiectivele antice de care suntem atat de mandri!
Mi’ss turist si va invit si data viitoare prin Romania. Devreme!