Leacul din natură: uleiul de măsline
Folosit atât în alimentaţie cât şi în cosmetică, uleiul de măsline este apreciat în mod deosebit şi recunoscut ca un preţios ajutor al sănătaţii şi frumuseţii.
02 Iunie 2010, 09:34
Uleiul de măsline conţine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi graşi nesaturaţi 85%, acizi graşi saturaţi 15%, trigliceride, clorofila etc. În general se foloseşte uleiul curat obţinut prin presare la rece, fiind unul dintre cele mai bune uleiuri de masă folosite în bucătărie.
Fiind numit prietenul ficatului, uleiul de măsline este un bun drenor hepatic şi biliar, având şi efect laxativ. Persoanele care au probleme hepatice sau biliare pot lua 1-2 linguri de ulei dimineaţa înainte de masă sau 1-2 linguri de ulei înaintea fiecărei mese. Este recomandat ca după înghiţirea uleiului să se stea culcat o jumatate de ora pe partea dreaptă.
Pe lângă faptul că este un tonic biliar, uleiul dizolvă pietrele din bilă. Dacă medicul constată că pietrele sunt destul de mici pentru a putea fi eliminate fără să se blocheze, se amestecă o jumatate de cească de ulei de măsline cu o jumatate de ceaşcă cu suc de lămâie sau grapefruit şi se bea seara înainte de culcare. Dimineaţa se bea ceva fierbinte şi apoi e posibil ca pietrele să fie eliminate. Alteori se poate posti două zile înainte, consumând numai suc de mere din două în două ore, iar în cea de a două seară se bea amestecul de ulei şi suc de lămâi. Astfel se va curăţa vezica, se vor dizolva sau elimina pietrele mici.