Leacul din natură: măslinul
Este originar din Asia Mică, strămoşul sălbatic se mai gaseşte şi în Tibet şi Africa orientală
12 Noiembrie 2009, 08:42
Acum 5000 de ani, se cultivau măslini în Creta. Poparele semiţe il cultivau tot atunci, cunoscând caracteristica de longevitate a puterii mintale şi beneficiile aduse de masarea corpului cu ulei de măsline, iar egiptenii il preţuiau cu 13 secole i.Hr., pe vremea faraonului Ramses al II-lea, care obişnuia să bea ulei de măsline cand se simtea rau.
Măslinele nu pot fi consumate direct, din cauza gustului amarui. Ele necesita diverse procese de tratare.
Unele măsline sunt culese verzi şi necoapte, în timp ce altele sunt lăsate să atingă ultimul stadiu de coacere. Metodele de tratare constau în procesul natural de fermentare si/sau conservare în ulei, apă sau saramură.
Măslinele negre sunt mai digerabile decat cele verzi, iar uleiul pur de măsline coapte este mai bogat în vitamine. Măslinele constituie o buna sursă de grasimi monosaturate şi de vitamina E.
Acestea au rol antioxidant şi antiinflamator, asigurand o mai bună protectie la nivel celular. Măslinele au proprietăţi nutritive, antianemice, remineralizante, antinevralgice, laxative, emoliente, vermifuge, de drenor hepatic şi biliar.