Leacul din natură
Cartofii dulci se numără printre legumele cele mai recomandate de nutriţionişti.
09 Februarie 2010, 08:44
Cartofii dulci sunt nu numai gustoşi, ci şi extrem de sănătoşi. Cartofii dulci, originari din America de Sud şi cunoscuţi şi sub numele de batate, se aseamănă destul de mult cu cei obişnuiţi, diferenţa fiind dată în principal de forma lor alungită la unul dintre capete. Coaja cartofilor dulci are în general o nuanţă portocalie.
Cartofii dulci sunt bogaţi în betacaroten (de aici şi culoarea portocalie), această substanţă fiind prezentă sub forma vitaminei A. Antioxidanţii nu lipsesc nici ei: batatele au proprietăţi antiinflamatorii datorită faptului că sunt o sursă preţioasă de vitamina C. O substanţă foarte importantă pe care o conţin cartofii dulci este manganul. Acesta echilibrează nivelul de glucoză din sânge, reface densitatea osoasă şi promovează acţiunea benefică a acizilor graşi.
Dacă suferiţi de anemie cu deficienţe de fier, batata este una dintre legumele care nu trebuie să lipsească din alimentaţia dumnevoastră zilnică. Cartofii dulci conţin, de asemenea, şi cupru - o substanţă esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi a celui cardiovascular. Va spunem acum care sunt ingredientele necesare pentru a prepara o Salată de cartofi dulci cu vinegretă de portocale. Aveti nevoie de 2 cartofi dulci, o portocală, o mână de rucola, o ceapă roşie, stafide, ulei de măsline, sare şi piper. Pentru vinegretă: o lingură de zeamă de lămâi verzi, o lingură de suc de portocale, 2 linguri de ulei de măsline, o linguriţă de miere de albine.