Leacul din natură
Tratament naturist în cazul crizelor de dischinezie biliară.
28 Decembrie 2009, 09:44
Tulburarile dispeptice de tip biliar se trateaza prin stimularea secretiei biliare la nivelul celulei hepatice - actiune coleretica - si stimularea contractiei vezicii biliare pentru eliminarea in duoden a bilei formate - actiune colagoga.
Dintre plantele cu actiune coleretica si / sau colagoga cu larga utilizare sunt si:
* Cicoarea, pe care Galen a numit-o prietena ficatului, se poate folosi in alimentatie sub forma de salata preparata din frunze tinere sau ca infuzie obtinuta din 15 grame frunze uscate la un litru de apa. Se consuma 1-2 cani pe zi.
* Anghinarea se foloseste inainte de mesele principale, sub forma de infuzie obtinuta din lingurite de frunze la o cana de apa, din care se beau doua cani pe zi.
* Rostopasca, care are si actiune antispastica (calmeaza durerile date de contractiile vezicii biliare), se administreaza ca infuzie, preparata din 3 grame frunze uscate la o cana cu apa, cantitate care se bea treptat, in decursul unei zile.
* Papadia se foloseste sub forma de infuzie preparata din doua lingurite de planta (intreaga) la o cana de apa; in total, 2-3 cani pe zi.
* Semintele de armurariu se utilizeaza ca decoct, preparat din 20 g seminte la o cana de apa; se administreaza cu 1/2 h inainte de masa principala.
* Roinita se consuma ca infuzie, din 10 grame frunze si inflorescente la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi.
* Telina avand actiune colagoga, se consuma, dupa fiecare masa, cate o cana cu infuzie preparata cu o lingurita de frunze.