Leacul din natură
Fructele uscate, sursă de vitamine şi de minerale
16 Decembrie 2009, 08:51
Prunele uscate, smochinele sau curmalele mâncate zilnic ne protejează de virozele respiratorii. Efectul de stimulare a imunităţii se datorează vitaminelor şi mineralelor din aceste fructe.
Prunele uscate, smochinele, curmalele, stafidele au proprietăţi tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte săţioase şi se digeră la fel de uşor ca şi fructele crude.
Fructele uscate se remarcă prin conţinutul în vitaminele A, E, C, B1, B2, B6, în minerale (fier, potasiu, seleniu). Din acest motiv, sunt recomandate copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate, bătrânilor şi persoanelor în convalescenţă. Prunele uscate, smochinele sau curmalele sunt un bun adjuvant în prevenirea asteniei, anemiei, iritaţiilor gastro-intestinale, afecţiunilor căilor respiratorii (viroze, bronşite, laringite, traheite). Smochinele amestecate cu lapte şi miere sunt un bun remediu pentru tratarea durerilor în gât aparute în cazul virozelor respiratorii.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne sfătuieşte să citim eticheta şi în cazul fructelor uscate: "Din păcate, producătorii folosesc E-uri din categoria conservanţilor artificiali pentru păstrarea acestor fructe. Vorbim despre compuşii sulfului, care sunt iritanţi pentru sistemul digestiv. De asemenea, conservanţii artificiali pot împiedica asimilarea vitaminelor din grupul B.