Leacul din natură
Despre mirodenii, leacul din natura de azi propus de Gazeta de Sud.
08 Decembrie 2009, 08:30
Mirodeniile de tot soiul sunt folosite de sute de ani nu doar în gastronomie, ci şi în medicină. Multe dintre aceste ingrediente au proprietăţi antibacteriene şi sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru a favoriza conservarea alimentelor, în special în vremurile când frigiderul nu fusese încă inventat.
În medicina tradiţională, chimionul, coriandrul, menta şi usturoiul erau folosite în antichitate pentru a vindeca tulburările digestive, în timp ce extractul de seminţe de pătrunjel era administrat ca laxativ şi pentru reglarea retenţiei de apă.
Şi în ziua de azi, multe condimente şi ierburi aromate sunt folosite ca remedii naturiste, ghimbirul, de exemplu, fiind un tratament eficient împotriva greţurilor.
Potrivit nutriţioniştilor, condimentele şi ierburile aromatice potenţează proprietăţile medicale ale altor alimente, datorită unui fenomen numit „sinergie alimentară“. Din acest motiv, veţi avea mai multe de câştigat dacă veţi consuma mirodeniile ca atare, integrate mâncărurilor, şi nu veţi opta pentru suplimente nutritive care să conţină fitochimicale.