Leacul din natură
Proprietăţile revigorante ale cafelei au fost descoperite pentru prima oară în regiunea Kaffa, din sud-vestul Etiopiei.
21 Aprilie 2010, 09:03
De altfel, de la numele acestei regiuni – Kaffa – vine şi denumirea “cafea”. Primele studii despre proprietăţile cafelei datează din secolul al XVIII-lea, si de atunci până astăzi s-a descoperit că această băutură înlătură oboseala, stimulează sistemul nervos, dar şi arderea grăsimilor.
În sesiune, o ceaşcă de cafea creşte performanţele intelectuale şi îi ajută pe studenţi să reţină mai uşor informaţiile. Totul se datorează cafeinei, o substanţă existentă în boabele de cafea. O ceaşcă de cafea obişnuită conţine între 60 si 180 mg cafeină, chiar şi cafeaua decafeinizată prezintă urme de cafeină – aproximativ 3 miligrame.
Un studiu efectuat la Nestle Research Center din Lausanne în Elveţia a arătat că persoanele care beau zilnic două-trei ceşti de cafea prezintă un risc scăzut de a suferi de Alzheimer. Cafeina din boabele de cafea protejează neuronii şi previne degradarea funcţiilor mentale apărută o dată cu înaintarea în vîrstă.
Unele persoane preferă cafeaua cu lapte însă atenţie, specialistii afirmă că laptele anulează efectul cafeinei, astfel încât cafeaua cu lapte îşi pierde efectul revigorant.
Cafeaua este săracă în proteine şi zaharuri, si nu îngraşă. Stimulează arderile şi măreşte producţia de energie.
În funcţie de starea de sănătate, putem bea trei-patru ceşti cu cafea zilnic. În unele cazuri, cafeaua poate stimula imunitatea. Printre proprietăţile cafelei se numără şi aceea de uşor laxativ, fiind indicată în constipaţia uşoară. Cafeaua poate provoca insomnie, mai ales dacă este consumată înainte de culcare.
Aceeaşi ceaşcă de cafea ne îmbunătăţeşte starea de spirit, ne ajută să ne trezim mai repede şi să începem ziua cu bună dispoziţie.