Dispozitive cardiace
În România statul finanţează doar 15% din necesarul de dispozitive cardiace care ar putea salva vieţile a mii de pacienţi.
29 Iunie 2011, 04:27
În România statul finanţează doar 15% din necesarul de dispozitive cardiace care ar putea salva vieţile a mii de pacienţi.
Declaraţia îi aparţine prof. dr. Radu Ciudin, de la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu" din Bucureşti, care a arătat că, deşi la nivel naţional sunt necesare aproximativ 14.000 de implanturi şi dispozitive cardiace, doar o mică parte sunt suportate de buget.
În aceste condiţii, pacienţii au două posibilităţi: fie îşi cumpără singuri dispozitivul, care poate costa câteva mii de euro, fie sunt trecuţi pe un tratament pe termen mai lung, până la apariţia finanţării pentru un dispozitiv care le va salva viaţa.
Prof. dr. Radu Ciudin a mai declarat pentru Radio Targu Mures. audio:
Situaţia este similară şi în cazul stenturilor utilizate cu succes în tratamentul infarctului miocardic.
Şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, prof. dr. Benedek Imre, a arătat că România are un necesar de finanţare de 20.000 de cazuri pe an din care doar 3500 găsesc rezolvare.
În Ungaria, însă, situaţia este diferită. Ministerul Sănătăţii a înţeles că implantarea unui stent costă mai puţin decât tratamentul pe termen lung al unui cardiac şi aproape toţi pacienţii eligibili primesc un asemenea dispozitiv.
Medicii sunt însă optimişti şi speră ca pe viitor Ministerul Sănătăţii din România să conştientizeze importanţa utilizării dispozitivelor revoluţionare care pot fi utilizate cu succes în salvarea vieţilor unor pacienţi .