Revista presei locale 9 iunie
Primariile din Valea Jiului sunt in pragului colapsului; O noua teorie despre algele care au invadat Litoralul; Jurnalistul Nick Thorpe pregăteşte o nouă carte despre Dunăre.
09 Iunie 2011, 04:31
Reporterii de la Evenimentul constată că pe pieţele din Moldova, fructele autohtone sunt tot mai rare şi mai puţine. În timp ce tarabele sunt pline cu mere, pere, struguri, piersici, caise din Turcia, Grecia sau alte ţări exotice, moldovenii duc dorul gorgoazelor de sezon. Puţine şi scumpe, fructele româneşti au devenit o delicatesă. Unul dintre motive este şi decimarea livezilor odată cu retrocedarea terenurilor. În plus, pomicultorii au început să se confrunte cu lipsuri financiare din cauza absenţei subvenţiilor.
Transilvania Fest lansează un concurs de idei deschis arhitecţilor români pentru reabilitarea Palatului Cultural din Blaj. Cu această ocazie, autorităţile locale vor aloca pentru punerea în practică a proiectului câştigător un buget de 2 milioane de euro pentru restaurarea şi reconversia spaţiului Palatului spre utilizare, clădirea urmând să cuprindă şi o zonă de birouri pentru Academia Română şi pentru societăţi culturale din Municipiul Blaj, aflăm din Informaţia de Alba.
Opt persoane au ajuns la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Focşani, de săptămâna trecută până în prezent, după ce au fost muşcate de căpuşe. Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, prin intermediului Monitorului- atenţionează persoanele care ies frecvent la iarbă verde să aibă mare grijă, iarba fiind „casa“ preferată a căpuşelor. De asemenea, trebuie avută mare grijă şi la animale, pentru că şi ele sunt purtătoare.
„Casa Sânziana - O uşă mereu deschisă!“, destinată adăpostirii victimelor violenţei în familie, a fost inaugurată de reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu în urmă cu mai bine de patru ani. De doi ani, Casa Sânziana este închisă. În toată această perioadă nu a mai existat nici o femeie abuzată care să fi solicitat adăpost. Din această cauză, conducerea Primăriei Târgu Jiu a decis ca adăpostul pentru femeile şi bărbaţii abuzaţi să fie închis, citim în Gazeta de Sud.
Toate administraţiile locale din Valea Jiului au mari probleme cu banii, după ce nu au mai primit bani de la Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani. Datoriile CNH Petroşani către bugetul de stat au „tăiat” cotele din impozit pe venit care trebuia virate administraţiilor locale din zonă. Aceasta este cea mai gravă criză financiară cu care s-au confruntat, până acum, primăriile din zonă şi ar putea bloca chiar întreaga activitate administrativă, avertizează Servus Hunedoara.
De câteva zile, Marea Neagră a devenit verde. Mii de tone de alge au invadat ţărmul, făcând aproape imposibilă îmbăierea. Ierburile verzi sunt aduse la mal de curenţi şi au început deja să intre în putrefacţie. Un cititor a scris pe adresa cotidianului Cuget Liber şi a arătat cu degetul către alţi vinovaţi decât cei naturali, despre care vorbesc autorităţile: „Este păcat că ne prefacem că nu înţelegem... Situaţia se repetă de mai mulţi ani şi are o cauză foarte precisă: tot ce s-a construit între Mamaia şi Năvodari nu are un sistem de canalizare”. Reprezentanţii RAJA confirmă faptul că în zonă nu există peste tot sistem de canalizare, însă consideră că este puţin probabil ca în apa mării să ajungă dejecţii.
Jurnalistul Nick Thorpe, corespondentul B. B. C. pentru Europa Centrală, pregăteşte o nouă carte despre Dunăre, în varianta parcurgerii fluviului dinspre Deltă spre izvoare, au aflat cei de la Informaţia de Severin. O bună parte va face referiri la zona clisureană a Dunării, principalul reper asupra căruia viitorul autor s-a documentat, fiind fosta insulă Ada Kaleh Pentru aceasta el a mai găsit câţiva foşti insulari şi oameni care au cunoscut acel colţ mirific de Orient, cele mai interesate dovedind-se a fi despre fosta cetate, legenda lui Mischin Baba, viaţa cotidiană din ultimii ani şi drama momentului acoperirii ostrovului de apele lacului de acumulare.