Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale 6 iunie

Stupi pentru familiile nevoiaşe; O groapă de gunoi pe plajă; Pe urmele averii lui Sadoveanu.

Revista presei locale 6 iunie

06 Iunie 2011, 03:57

Filiala clujeană a asociaţiei Heifer Project România a organizat ieri, în parcul din centrul comunei Gâlgău din Sălaj, lansarea programului “Miere şi salcâmi”, prin care 125 de stupi vor fi distribuiţi pentru 25 de familii. Ziua de Cluj scrie că proiectul urmăreşte să îmbunătăţească nutriţia şi să crească veniturile prin practicarea apiculturii ca activitate nouă pentru familiile sărace de fermieri, dar şi să diminueze defrişările de păduri, prin plantarea de salcâmi.

Încinse cu şorţuri de diferite culori şi dotate cu toate ustensilele necesare preparării unor bunătăţi gastronomice, aproape zece echipe formate din domni şi doamne, din mai multe localităţi hunedorene, dar şi din Ungaria, au transformat ad-hoc, ieri, piaţa de la poalele cetăţii din Deva, într-o mini bucătărie portivită preparării gulaşului. Ingredientele, odată pregătite, aşteptau doar să fie azvârlite în ceaunurile sub care ardea mocnit un foc din lemne, iar, apoi, să fie preparate după o reţetă cunoscută cam de toată lumea, însă, îmbogăţită cu tehnici şi produse secrete, de fiecare bucătar. Îmbunătăţirea gustului tocăniţei ungureşti s-a făcut doar cu „dulceaţă de ardei iute”, un fel de pastă roşie, foarte picantă, preparată acasă, dar şi cu câteva fire aromate de fenicul, dezvăluie reporterii de la Servus Hunedoara.

Şi Curierul de Vâlcea face cronica unei manifestări de week-end : din 1974 târgul ceramicii româ­neşti este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară an de an - parcul de la stejarii seculari Prin invitarea la târg a olarilor din celelalte centre româneşti, maghia­re şi săseşti se realizează o foarte bună viziune de ansamblu a olăritului contemporan. La ediţia din acest an, meşterii populari din toate colţurile ţării au înfrumuseţat cu lucrările lor pajiştile din jurul stejarilor seculari.

Informaţia de Severin o prezintă pe eleva Bianca Maria Căprioru din clasa a VII-a care a fost desemnată finalistă în concursul de eseuri or­ganizat „online” de „Shakes­peare School” din Bucureşti. S-au înscris peste 5.000 de elevi din toată ţara. În caz că se califică pe unul din primele două locuri, Bianca are şansa obţinerii unui curs de două săptămâni în M;area Britanie.

Comisarii Gărzii de Mediu Braşov au efectuat recent o nouă serie de controale privind modul în care se respectă legislaţia privind colectarea şi depozitarea deşeurilor menajere, citim în Transilvania Expres. Controalele au scos la iveală că într-o serie de comune, cum ar fi Augustin, Ormeniş, Tărlungeni şi Lisa sunt depozite ilegale de deşeuri pe raza fostelor gropi de gunoi, care ar fi trebuit închise încă din iulie 2009. Au mai fost identificate în judeţ şi alte depozite de deşeuri ilegale, care acoperă peste 10.600 mp. Zona cu cele mai mari probleme legate de salubrizare rămâne Făgăraşul, unde încă nu s-a reuşit amenajarea unei halde ecologice.

O groapă de gunoi au găsit şi reporterii de la Cuget Liber. Dar pe… plajă. Este cazul fâşiei de nisip din dreptul cartierului Faleză Nord. Cândva, zona era apreciată de constănţenii ce căutau un refugiu de linişte. Acum, puţini mai sunt cei care se încumetă să vină aici pentru o scaldă şi câteva ore petrecute la soare. În ultimii ani, plaja a fost supusă unui adevărat proces de „înjosire”. Pe de o parte, marea a tot înaintat, înecând o bună parte din porţiunea de nisip. Ce a mai rămas, au grijă oamenii să distrugă. Din comoditate sau pentru că li se pare distractiv, oamenii aruncă de pe faleză toate lucrurile ce nu le mai sunt de folos prin gospodărie: anvelope de maşini, fiare de călcat sau îmbrăcăminte. Cât despre PET-uri şi sticle, se dau adevărate întreceri pentru a le arunca cu boltă sau cât mai departe.

La închiderea Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Tribuna îi prezintă pe cei care au muncit la acest eveniment… fără bani. 200 de persoane au fost voluntari ai festivalului în acest an, iar unii au ales să facă această muncă, deşi examenul de bacalaureat şi cel de licenţă bat la uşă. Un mexican a fost voluntar pentru a doua oară, că o româncă, studentă în SUA, a venit iar voluntar la FITS. De asemenea, 13 japonezi sunt voluntari în festival, într-un program pe care această structură îl dezvoltă cu Japonia de câţiva ani.
Cine sunt voluntarii FITS? Cam 70 % dintre ei sunt studenţi, 10% sunt liceeni, iar restul sunt oameni angajaţi în alte domenii.

Colegii de la Evenimentul regional al Moldovei merg pe urmele averii lui Sadoveanu. La jumătate de secol de la moartea marelui scriitor Mihail Sadoveanu, agoniseala sa de-o viaţă se află într-o dispută continuă între moştenitorii acestuia şi instituţiile statului. Jongleriile statului cu pământurile, casele şi iazurile lui Sadoveanu îi pun pe urmaşii scriitorului în imposibilitatea de a putea dobândi averea bunicului sau străbunicului lor. Chiar dacă dovada calităţii de moştenitori s-a făcut în faţa fiecărei comisii care a analizat veridicitatea solicitărilor de reconstituire a proprietăţilor lui Sadoveanu, care de altfel au şi fost validate, punerea în posesie întârzie să se facă din mai multe considerente ce ţin îndeosebi de interesele instituţiilor locale de a tergiversa aplicarea legii.

Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august
Revista presei centrale, 24 august
Revista Presei 24 August 2012, 07:35

Revista presei centrale, 24 august

Articole din Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 24 august
Revista presei centrale, 22 august
Revista Presei 22 August 2012, 07:44

Revista presei centrale, 22 august

Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 22 august
Revista presei centrale, 21 august
Revista Presei 21 August 2012, 07:19

Revista presei centrale, 21 august

Articole din Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.

Revista presei centrale, 21 august