Revista presei locale 2 iunie
Taxarea inversă la cerealele şi plantele tehnice; Spaţiul verde din Constanţa dispare, treptat, sub coloşi de beton; Un şeic adevărat face teatru în festival.
02 Iunie 2011, 04:01
Taxarea inversă la cerealele şi plantele tehnice este considerată de către procesatorii din judeţul Hunedoara o măsură extrem de pozitivă pentru acest sector economic, citim în Servus. Potrivit actului normativ, taxarea inversă se va aplica pe o perioadă de doi ani pentru următoarele categorii de cereale şi plante tehnice: grâu, secară, orz, porumb, soia, rapiţă, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr. Altfel spus, teoretic, grâul trebuie să fie mai ieftin cu 24%, iar evaziunea să se diminueze.
După ce au amendat sute de romaşcani pentru parcări în locuri nepermise, consum de alcool în parcuri şi alte locuri publice sau aruncatul gunoiului la întâmplare, poliţiştii locali au descoperit, în cadrul misiunilor de patrulare, noi „obiceiuri” ale romaşcanilor, „răsplătindu-i” cu amenzi sau avertismente. Printre cele mai ciudate motive pentru care au fost acordate astfel de sancţiuni se numără cazuri în care romaşcanii au făcut baie în fântânile arteziene din oraş, citim în Evenimentul.
Informaţia de Severin anunţă că a fost inaugurat primul centru de evaluare şi consiliere psihologică a copiilor din Mehedinţi. Aproximativ 900 de copii, dintre care 110 care provin din familie şi 800 care sunt beneficiari ai serviciilor de protecţie specială, vor putea să vină la noul centru.
Reporterii de la cotidianul Cuget Liber avertizează că spaţiul verde din Constanţa dispare, treptat, sub coloşi de beton. Primăria Constanţa nu este însă îngrijorată. Ba din contră, eliberează autorizaţii de construire parcă pe bandă rulantă, spre disperarea constănţenilor care văd cum spaţiul dintre blocuri se transformă în şantiere şi se gândesc cu groază că, în câteva luni, nu vor mai avea lumină în case.
Deşi a avut două cinematografe, cu săli mari, care pe vremuri erau neîncăpătoare, în municipiul Drobeta Turnu Severin de ani buni nu s-a mai putut viziona o peliculă pe marile ecrane. Autorităţile locale nu au făcut nimic pentru a redeschide sălile de film, însă un om de afaceri a reuşit în şase luni să inaugureze o sală în care să ruleze pelicule la standarde europene, în format 3D, scrie Gazeta de Sud.
Monitorul de Vrancea informează că lucrările la padocul pentru câinii comunitari de la Goleşti au fost finalizate. Surpriza este că aici pot fi primiţi în regim hotelier câinii celor care vor să plece în concediu. Şeful Serviciului de ecarisaj spune că pentru aceste servicii vor fixa preţuri accesibile. Complexul este unul la standarde europene şi aici vor fi aduşi toţi câinii comunitari care sunt prinşi de hingheri în municipiul Focşani.
Ziarul Obiectiv Vocea Brăilei îl prezintă pe Constantin Manda.Ce uimeşte, în primul rând, la acest personaj este vitalitatea sa extraordinară. La 92 de ani, este nelipsit de la mai toate manifestările dedicate veteranilor şi pensionarilor, întotdeauna îmbrăcat cu un costum alb, impecabil, de căpitan de marină. În amintirile bătrânului, lungii ani de marinărie petrecuţi la comanda navelor oceanice se cam pierd în negura detaliilor. După ce a ieşit la pensie, prin anii '70, Constantin Manda spune că a făcut tot posibilul să-i strângă pe frizerii Brăilei într-o orchestră de chitare şi mandoline.
Un şeic adevărat face teatru în festival- titrează Tribuna. Şeicul Sultan bin Mohamed Al–Qasimi, al treilea ca importanţă, din Emiratele Arabe Unite, vine la Sibiu: nu e un simplu spectator al Festivalului Internaţional de Teatru, ci, la fel ca şi anul trecut, vine să vadă cum e pusă în scenă piesa pe care el însuşi a scris–o.