Revista presei locale 13 aprilie
Transportul intraspitalicesc este afacere privată -Prahova; Cum să furi 10 milioane de lei; Elevii constănţeni cuceresc NASA.
13 Aprilie 2011, 04:10
Reporterii de la cotidianul bihorean Crişana au constatat că se lucrează de zor pe şantierul Habitat din localitatea Sântandrei, la fundaţia unei noi locuinţe, care face parte din cadrul proiectului derulat de Habitat pentru Umanitate Beiuş şi Căminul Felix. 24 de tineri englezi au ales să se alăture sutelor de voluntari care au fost sau urmează să vină, pentru a da o mână de ajutor viitorilor beneficiari. Voluntarii îşi plătesc singuri cazarea, masa, transportul, precum şi toate cheltuielile, pe toată durata şederii lor. În acelaşi timp, fiecare grup donează o anumită sumă de bani din care se continuă lucrările de construcţie.
Criză de bani în sănătate? Telegraful de Prahova contestă: Transportul intraspitalicesc este afacere privată. Serviciile de transport intraspitaliceşti şi de produse biologice aparţin, de aproape două săptămâni, unei firme private. Este vorba de societatea medicală fondată de directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova. Nimeni nu a lămurit de ce, atunci când un bolnav are nevoie de consult interdisciplinar, este transportat între diversele secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti cu o ambulanţă privată, nu cu autospecialele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova.
Infrastructura rutieră –şi- a Municipiului Focşani arată ca după război, după ce anul trecut străzile au fost cârpăcite. În prezent, nu este stradă care să nu aibă măcar o groapă. Mai grav este faptul că sunt străzi care nu au deloc asfalt. Sunt invocate diverse motive pentru starea deplorabilă în care se găseşte partea carosabilă. Ba că a fost iarna grea şi fenomenul de îngheţ-dezgheţ a măcinat asfaltul, ba că materialul din care a fost făcut asfaltul nu a fost de cea mai bună calitate şi, oricum, nu avea cum să ţină. Una peste alta, cei care au nenorocul să circule pe străzile din Focşani îşi dau seama foarte repede că gropile sunt la tot pasul şi că maşinii i-au mai rămas maxim trei viteze, citim în Monitorul de Vrancea.
Pe aceeaşi temă, Evenimentul regional al Moldovei vine si cu o fericita poveste locală. Câtorva zeci de familii din comuna ieşeană Ciurea le-a pus Dumnezeu mâna pe cap: pe strada lor îşi înalţă case primarul şi socrii prefectului. Pe uliţele cu pricina, glodul care acum înghite întreaga comună va fi acoperit în scurt timp cu o cale lină de asfalt. Misterul care i-a fericit pe riveranii celor 12,5 kilometri de drum l-a risipit chiar primarul, precizând că este vorba despre o finanţare în valoare de 2,5 milioane de euro printr-un proiect european. La o singură întrebare n-a reuşit însă să dea un răspuns coerent: cum se face că, în condiţiile în care în comuna Ciurea are peste 100 de kilometri de drum de pământ şi 3 kilometri de alee betonată ciuruită, asfaltul proaspăt se va întinde taman prin faţa noii sale vile şi a celei la care încă lucrează socrii prefectului.
Tribuna Sibiu îşi sfătuieşte cititorii: Cum să furi 10 milioane de lei. Exemple despre cum să furi bani statului ar fi nenumărate. Dar un sibian a găsit cea mai simplă metodă: insolvenţa. Ştiut fiind faptul că se cere şi se acordă uneori mult prea uşor insolvenţa unei societăţi, sibianul a mizat pe această metodă. Fără greş! Acum Fiscul nu prea mai are nicio şansă să recupereze. Firma se ocupa de lucrări de construcţii, clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale.
Tot sapând în căutare de subiecte am aflat din Monitorul că arheologii din Alba Iulia au făcut o nouă descoperire spectaculoasă cu ocazia săpăturilor arheologice care se desfăşoară în zona în care s-a aflat Castrul Roman de la Apulum. Este vorba despre o statuie din marmură a zeitei Nemesis, păstrată într-o stare foarte bună şi de o calitate artistică ce o situează între cele mai valoroase piese din aceasta categorie, descoperite în Dacia Romana.
Telegraf Online Constanţa anunţă că elevii de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân (CNMB) au participat la concusul internaţional organizat de NASA, “NASA Ames Space Settlement Design Contest 2011”, reuşind să obţină nouă premii şi menţiuni, în contextul în care la prestigiosul concurs s-au înscris 355 de proiecte. Tema competiţiei a fost proiectarea unei staţii spaţiale în condiţiile de pe pământ, acesta însemnând primul pas al omului în sensul colonizării spaţiului cosmic. Proiectul realizat de elevii Liceului “Ovidius” s-a numit “Paragon” după numele coloniei pe care ei şi-au imaginat-o şi au proiectat-o pentru a exista în condiţii extraterestre.