Revista presei economice, 9 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 09 Iunie 2011, 11:15
Averea românilor care muncesc în străinătate, revenirea pe creştere a industriei cimentului şi locuinţele încă inaccesibile după trei ani de scăderi de preţuri sunt principalele subiecte din revista presei economice.
Sub titlul "Finanţele ies astăzi pe piaţa externă pentru un miliard de euro", Ziarul Financiar relevă că "după o pauză de mai bine de un an, România revine azi pe piaţa internaţională de capital cu prima emisiune de titluri în euro din programul de finanţare externă de 7 miliarde de euro", "interesul din partea investitorilor fiind ridicat, inclusiv din partea celor locali".
Ziarul Financiar se deschide însă cu un articol intitulat "Românii care muncesc în străinătate au strâns 100 de miliarde de euro în ultimul deceniu".
Potrivit studiului Fundatiei Soros, care face estimarea, economiile - ţinute în bănci străine, sub formă de cash - sunt de patru ori mai mari decât au românii de acasă în băncile româneşti".
"La fiecare euro trimis acasă, românii din străinătate economisesc câte 4 euro în ţara de migraţie. Românii nu se duc la muncă ca să trimită bani acasă, ci se duc pentru a economisi. De aceea, ei privesc remiterile ca pe o cheltuială şi nu ca pe o investiţie".
"Studiul - scrie ziarul - mai spulberă şi alt mit despre emigranţii români. Aproximativ 70% dintre românii din străinătate lucrează în sectorul formal, iar 5% au firme proprii sau contracte de tip PFA".
Prima pagină din Curierul Naţional are ca titlu "Cum mai este România văzută în Europa".
"Parlamentul European şi-a dat ieri avizul favorabil privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen (...) dar am primit critici chiar şi de la cei care ne-au fost favorabili", notează ziarul.
"Criminalitatea organizată, traficul de fiinţe umane, corupţia şi imigraţia ilegală sunt încă asociate cu România".
Bursa consacră un articol avertismentului lansat de preşedintele Traian Băsescu în şedinţa de Guvern de ieri: "Riscăm să ajungem în situaţia de suspendare temporară a utilizării banilor europeni". Aceasta "dacă nu se rezolvă problemele existente în ce priveşte cheltuirea fondurilor UE".
Sub titlul "Cimentiştii au revenit pe creştere după doi ani de suferinţă, dar cuvântul de ordine râmâne "prudenţă"", Ziarul Financiar scrie că "reprezentanţii celor trei mari producători se feresc de declaraţii triumfaliste, sunt prudenţi în estimări şi aşteaptă începerea marilor proiecte de infrastructură promise de stat".
Ziarul Financiar constată într-un articol: "Locuinţele, greu accesibile şi după trei ani de scăderi. Cît costă un metru pătrat de locuinţă: 2,4 salarii în România, 0,9 salarii în Ungaria".
In 2006, un metru pătrat de locuinţă costa în România mai mult de cinci salarii medii, reaminteşte ziarul.
Deşi preţurile locuinţelor din România au scăzut în ultimii ani, gradul de accesibilitate a apartamentelor de pe piaţa locală este în continuare "mult mai scăzut decât în majoritatea celorlalte ţări din regiune".
"Românii sunt singurii din Europa care cheltuie peste 50% din venituri pentru nevoile de bază, hrană şi utilităţi", notează în context ziarul.