Revista presei economice, 7 februarie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 07 Februarie 2011, 11:38
Ziarul Financiar se deschide cu un articol intitulat "România a cheltuit fără rezultate 6,7 miliarde de dolari pe restructurarea minelor" în care citim: "Tragedia de la Uricani, mină deţinută de Compania Naţională a Huilei, scoate la iveală 20 de ani de tentative eşuate de reorganizare a unui sector care (...) produce pierderi anuale de sute de milioane de dolari şi datorii de miliarde, dar care nu se opreşte din făcut victime umane".
"In comparaţie, polonezii, care-şi iau peste 50% din energia necesară din cărbuni, au reuşit în ultimii 20 de ani să facă din sectorul minier o poveste de succes, banii alocaţi pentru acest domeniu ridicându-se la 10 miliarde de euro: printre strategii s-au numărat închiderile de mine, dar şi privatizările, reprezentanţii Ministerului Economiei din Polonia spunând recent că acum companiile de cărbuni sunt profitabile". "Inchideţi minele, strămutaţi-i cu forţa pe mineri, iar copiii lor sigur o vor duce mai bine" sună titlul unui articol de opinie publicat de acelaşi cotidian care notează că "duminică seară ministrul Economiei Ion Ariton a anunţat că nicio mină nu va fi închisă pentru că nimeni nu are interes să crească numărul de şomeri". "Ariton, Ialomiţianu şi Botiş discută despre restructurarea minelor", titrează Bursa un articol pe aceeaşi temă.
"Viitorul acord cu FMI va susţine consolidarea economiei", se intitulează un articol din acelaşi cotidian publicat după întâlnirea de vineri a premierului Emil Boc cu reprezentanţii mediului de afaceri, la care patronatele au prezentat 32 de propuneri de "măsuri de relansare economică, inclusiv reducerea tuturor taxelor". Ziarul Financiar se ocupă în mai multe articole de colaborarea ţării noastre cu FMI. "Preşedintele Traian Băsescu a susţinut aseară, într-o declaraţie de presă la Cotroceni, că România nu va mai trage ultima tranşă din acordul cu Fondul Monetar Internaţional de 1 miliard de euro dată fiind evoluţia economică şi rezervele suficiente ale BNR".
Într-un alt articol intitulat "După doi ani de pauză, FMI reîncepe să preseze pentru privatizări" citim că acordul de doi ani cu România care se apropie de sfârşit "consemnează un eşec total pe zona administrării celor 10 mari companii de stat monitorizate special, în condiţiile în care anul trecut datoriile acestora către buget au sărit cu 34%, ajungând la 6,86 miliarde de lei". Printre ele figurează Compania Naţională a Huilei, "una dintre cele mai mari găuri negre ale economiei locale", cum o caracterizează ziarul. Din acelaşi articol mai reţinem că "pe formatul de tip preventiv al viitorului acord, FMI nu va mai putea impune Guvernului anumite decizii ameninţând cu blocarea unei tranşe de împrumut".
Corupţia din vămi formează tema a două articole din Ziarul Financiar. Primul se intitulează "Statul pierde 1 miliard de euro pe an pentru că vameşii iau mită 40 milioane de euro pe an". "Pierderile provin din netaxarea ţigaretelor vândute la negru", explică ziarul. "Încasările din mită pe o tură de 12 ore se situau la vama Siret între 1500 si 6000 de euro". Ziarul "ia în calcul că mai sunt circa 20 de treceri de frontieră către ţări din afara Uniunii Europene de tipul celei de la Siret şi faptul că ţara este plină de ţigări de contrabandă": una din trei ţigări fumate, susţin comercianţii. "Cea mai simplă demonstraţie despre mita încasată constant în vamă este dată de averile vameşilor şi şefilor poliţiei de frontieră", scrie ziarul.
Ziarul Financiar publică şi un alt articol intitulat "Istoria celorlalte arestări de vameşi arată că operaţiunea de la Siret este un simplu exerciţiu de imagine". "Situaţia era evidentă şi cunoscută de multă vreme de autorităţi", estimează ziarul. "De fapt, darea şi luarea de mită erau un fapt atât de obişnuit, încât nici declaranţii vamali, nici vameşii nu se fereau unii de alţii (...) nici măcar atunci când în birou se aflau persoane străine".
"Arestarea vameşilor de la Siret, în contextul evaluărilor României pentru Schengen, aminteşte de acţiuni similare, care au avut loc în 2006, la Otopeni şi Ploieşti, în perioada premergătoare unui nou raport al Comisiei Europene, dar care nici până acum nu s-a finalizat din punct de vedere juridic, adică cu pedepsirea acuzaţilor în instanţă".
Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Cum vor unii să ne fure bani europeni?" care susţine afirmaţia premierului Emil Boc că "sunt multe situaţii în care firme care au în proprietate doar o geantă contractează proiecte UE de sute de milioane de euro".
Sub titlul "România şi lobby-ul extern cu translator", Ziarul Financiar descrie handicapul pe care îl constituie o discuţie prin translator la o conferinţă internaţională cu un ministru în cv-ul căruia nu figurează nicio limbă străină. Conferinţa a avut loc la Viena, iar ministrul în cauză este Gheorghe Ialomiţianu. "Se poate ajunge chiar la momente îngrozitoare dacă translatorul nu percepe nuanţele sau nu stăpâneşte terminologia finanţelor", conchide ziarul.