Revista presei economice, 7 aprilie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 07 Aprilie 2011, 10:42
Inflaţia ridicată, perspectiva scăderii dobânzilor, exportul de produse agricole şi cazul Dinel Staicu sunt subiectele reţinute pentru revista presei economice.
Sub titlul "BNR: Inflaţia se menţine sus", în Ziarul Financiar citim: "guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că va revizui prognoza de inflaţie în urcare pentru că presiunile inflaţioniste nu scad", iar "noii factori de creştere a preţurilor nu pot fi combătuţi cu instrumentele pe care le are banca centrală la dispoziţie".
Tot Ziarul Financiar publică un articol intitulat "BCR: Avem nevoie să dăm credite. Dobânzile vor scădea".
Ele "vor scădea chiar semnificativ anul acesta, pentru că băncile au nevoie să vândă împrumuturi ca să facă profit", o citează ziarul pe Oana Petrescu, singurul bancher român din conducerea BCR, cea mai mare bancă locală după active. În plus, şi concurenţa mai mare va împinge dobânzile în jos.
Declaraţiile de ieri ale ministrului Valeriu Tabără prilejuiesc cotidianului Bursa un articol intitulat "Ţinta ministrului agriculturii: Ţara noastră - exportator net de produse agroalimentare".
Oficialul relevă că obiectivul este "realizarea de produse agricole suficiente nu doar pentru consumul intern, ci şi prezenţa noastră pe piaţa externă".
În prezent, scrie şi Ziarul Financiar, trei sferturi din exporturile agroalimentare sunt marfă brută, produse de bază cu valoare adăugată mică. Obiectivul autorităţilor este realizarea de exporturi bazate pe produse agricole procesate, cu valoare adăugată mare, relevă ziarul.
Cazul lui Dinel Staicu este comentat în mai multe ziare.
"Dinel Staicu, de la şmecherul anilor '90 la prădarea BIR, apoi la SIF Oltenia şi acum urmărit general", titrează Ziarul Financiar.
Staicu "se numără printre puţinii "puternici" care au primit condamnări definitive şi pedepse cu închisoarea pentru fraudarea unei bănci, deşi în ultimii 20 de ani au fost numeroase falimente răsunătoare de instituţii financiare", scrie ziarul.
Care îi descrie şi traiectoria profesională : Staicu intră în afaceri ca fotograf de nunţi şi botezuri, devine apoi miliţian, i se acordă titlul de doctor în economie, este ales preşedinte timp de cinci ani al societăţii de investiţii financiare Oltenia după ce a folosit o parte din banii obţinuţi de la BIR, circa 40 de miliarde de lei vechi pentru achiziţia a circa 100 de milioane de acţiuni.
Curierul Naţional publică pe aceeaşi temă un articol cu titlul "Cum reuşeşte şeful SIF Oltenia să fenteze Justiţia română".
"Folosind diverse lacune legislative şi profitând de nepăsarea autorităţilor, bossul SIF Oltenia s-a făcut nevăzut. Mai mult, ieri, pe site-ul oficial, poliţia nu îl trecuse nici măcar la urmăriţi, ca să nu mai spunem că locul lui era la "most wanted"", scrie ziarul.
Pe 4 aprilie Curtea de Apel i-a redus pedeapsa cu cinci ani faţă de cea primită de la Tribunalul Bucureşti. Sumele recuperate de creditorii BIR în urma falimentului reprezintă doar 41% din datoriile totale ale băncii, notează Ziarul Financiar.
Sub titlul "Guvernul vrea să acorde facilităţi de 5 000 de euro cumpărătorilor de maşini electrice", Bursa scrie despre o ordonanţă de urgenţă pregătită de Ministerul Mediului în acest sens.
Într-o primă fază, beneficiari vor fi instituţiile publice.
Totuşi, relevă şi Curierul Naţional într-un articol citându-l pe ministrul Laszlo Borbely , "problema cea mai mare o reprezintă lipsa infrastructurii pentru astfel de automobile".