Revista presei economice, 5 aprilie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 05 Aprilie 2011, 11:46
Angajamentele guvernului faţă de FMI, perspectiva reducerii contribuţiilor sociale, programul "Prima Casă" şi licitaţia pentru televizarea campionatului naţional de fotbal sunt câteva din subiectele care au reţinut atenţia presei economice.
"Executivul pariază, în atingerea unei creşteri economice de 1,5% în acest an, pe continuarea trendului ascendent al exporturilor, majorarea graduală a cererii interne şi pe creşterea ratei absorbţiei fondurilor europene", scrie Bursa în articolul de prima pagină intitulat "Încă suntem vulnerabili la evoluţiile pieţelor financiare internaţionale".
Ziarul notează că FMI a obligat Guvernul să includă în deficitul bugetar consolidat pierderile din 30 de companii de stat centrale sau locale şi titlurile Fondului Proprietatea, precum şi faptul că arieratele administraţiei trebuie să scadă în acest an de la 1,1 miliarde de lei la 900 de milioane.
Lista companiilor monitorizate de FMI a fost extinsă prin includerea altor nouă societăţi între care Tarom şi Poşta Română.
Săptămânalul Economistul publică un interviu cu reprezentantul ţării noastre la FMI Mihai Tănăsescu sub titlul "Disciplina macroeconomică nu este o modă marca FMI, ci o necesitate... netrecătoare". "Reforma trebuie să se focalizeze pe întreprinderile cu capital majoritar de stat care, cheltuind multe resurse din banul public, "produc" arierate, pierderi, un flux puternic de ineficenţă la scara întregii economii", declară Mihai Tănăsescu.
"Economia începe să-şi revină, dar incertitudinile persistă", titrează Ziarul Financiar estimând că "problema principală rămâne consumul".
"Guvernul ia în calcul diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale la 41%", titrează Bursa citându-l pe ministrul muncii Ioan Botiş.
"Reducerea contribuţiilor sociale este o măsură bună, care trebuia luată cu mult timp înainte pentru ieşirea din criză şi pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru că CAS rămâne o povară fiscală pentru angajator", consideră profesorul Liviu Voinea citat de Ziarul Financiar. România se situează pe locul cinci în Uniunea Europeanî din acest punct de vedere.
Unii consultanţi sunt însă sceptici că o reducere cu 3 puncte a contribuţiilor ar stimula crearea de noi locuri de muncă. Reducerea amintită ar fi numai o revenire la ce a fost înainte, relevă Voinea.
Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Prima casă mai îmbogăţeşte puţin băncile", care "se aleg şi cu clienţi şi cu credite garantate". "În timp ce unii spun despre programul Prima Casă că este colacul de salvare al pieţei locale, alţii deşi îi recunosc aportul afirmă că volumul generat este mic".
"Fotbal şi bani", titrează Bursa. "Televiziunile au băgat cluburile din Liga I în criză". "Licitaţia pentru drepturile TV ale partidelor din Liga 1 s-a încheiat cu o uriaşă surpriză pentru Liga Profesionistă de Fotbal şi pentru cluburile din prima divizie", notează ziarul.
"Planul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, de a strânge 110 milioane de euro din licitaţiile pentru televizarea campionatului naţional de fotbal din sezoanele 2011-2013, a eşuat în prima sa încercare. La licitaţia care a avut loc ieri s-au vândut doar trei pachete din cele nouă", explică Curierul Naţional. "Preţul este prea mare faţă de calitatea fotbalului românesc", iar organizatorii licitaţiei "nu sunt conectaţi la criză", citează ziarul opiniile unor participanţi.