Revista presei economice, 4 februarie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 04 Februarie 2011, 11:44
Ziarul Financiarprezintă concluzia unui seminar pe teme de fiscalitate organizat ieri: "TVA şi cota unică nu se modifică in 2011".
Curierul Naţionalconsacră subiectului chiar articolul de deschidere, intitulat "Ce se întâmplă dacă se reduce TVA?".
"O reducere a taxei pe valoarea adăugată în prezent nu este benefică, întrucât nu va conduce la o scădere a preţurilor", îl citează ziarul pe Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
"Acesta a enumerat şi câteva intenţii de simplificare a cadrului fiscal, cum ar fi reducerea numărului de taxe parafiscale la sub 100 până la încheierea mandatului Guvernului", faţă de 263 în prezent, precum şi limitarea numărului de documente depuse de firmele mici şi a periodicităţii de depunere a declaraţiilor, scrie Ziarul Financiar.
Subiectul este abordat şi în Bursa într-un articol intitulat "Finanţele anunţă reducerea parafiscalităţii".
Ziarul Financiar publică un articol din care aflăm că "restanţele la buget ale celor mai mari 10 companii de stat cu pierderi monitorizate prin acordul cu FMI au crescut cu 34%, până la 1,5 miliarde de euro", anul trecut. Cel mai mare datornic a rămas Compania Naţională a Huilei, ale cărei datorii s-au triplat în 2010.
Ziarul Financiar se deschide cu un articol intitulat "Bancherii se bat pe noua reţetă de "credit cu dobândă zero": ratele pe card". Reţeta turcească de rate fără dobândă pentru cumpărăturile plătite cu cardul de credit a devenit în ochii bancherilor "cheia" pentru dezgheţarea creditării.
Modelul de rate fără dobândă a fost preluat de la băncile mici şi de băncile de top. (...) Chiar şi impozitele sau poliţele de asigurare pot fi achitate anul acesta în rate, după ce modelul fusese iniţial oferit pentru achiziţiile de electrocasnice sau îmbrăcăminte".
Cotidianul Bursa se deschide cu articolul intitulat "Premieră la vamă". "Spectacolul de ieri este o premieră: de când venea o moară pe Siret, nu s-a mai pomenit să ridici o vamă de frontieră şi să o muţi la Bucureşti, cu tot cu femeie de serviciu (se spune că şi ea avea partea ei de şpagă. (...) Ce credeţi că a determinat reţinerea unei vămi moldoveneşti, la 3 februarie 2011? Schengen, sau alegerile PDL din 15 mai?".
"Desigur, problemele de corupţie sunt reale, dar presiunea europeană pe care o suportăm sub observaţiile de prea multă corupţie sunt şi ele reale, după cum reale sunt şi tensiunile dintre grupările din PDL, despre care Valeriu Stoica a afirmat recent că vor creşte, odată cu apropierea de momentul alegerilor", citim în Bursa.
Sub titlul "Construcţiile ridicate ilegal vor fi demolate, Nu mai este posibilă "intrarea în legalitate", Ziarul Financiar prezintă principalele modificări la legea urbanismului.
"Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă eliminarea posibilităţii obţinerii de către proprietari, constructori sau dezvoltatori care au încălcat planurile de urbanism a aşa numitelor "planuri de urbanism de intrare în legalitate" pentru construcţia care nu respectă planurile. (...)
Obţinerea unui plan de urbanism de intrare în legalitate este o practică des întâlnită", notează ziarul. Acelaşi cotidian notează, sub titlul " BNR a ajuns la a şasea şedinţă în care nu decide nimic", că "punând la socoteală tendinţa de creştere a preţurilor materiilor prime pe piaţa internaţională, Banca Naţională a hotărât să păstreze "o conduită prudentă" şi ca atare să nu schimbe nimic".
Remarcând prudenţa BNR, cotidianul Bursa citează şi opinia că analistului şef al Volksbank România, Melania Hăncilă, că "a venit vremea ca Banca Centrală (...) să ia măsuri concrete pentru impulsionarea creditării şi o primă măsură ar fi reducerea ratei cheie şi a ecartului de dobândă la facilităţile acordate băncilor, care se pot împrumuta în prezent la 10,25% pe termen de o zi la BNR".