Revista presei economice, 30 martie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 30 Martie 2011, 11:33
Perspectiva ameliorării ratingului României, obstacolele în calea utilizării fondurilor europene şi trafic ilegal de deseuri toxice spre România orchestrat de mafia napolitană sunt subiectele reţinute la revista presei economice.
Curierul Naţional se deschide cu titlul interogativ "Când ne vor da notă de trecere agenţiile de rating?".
"Ratingul României ar putea fi ridicat anul viitor dacă reformele fiscale continuă, anticipează analiştii Erste" , citaţi şi de Bursa.
Analistul financiar Dragoş Cabat atrage totuşi atenţia în Curierul Naţional că "ne apropiem de un an electoral, ceea ce ar putea face să se schimbe toată perspectiva".
Ziarul Financiar prezintă concluziile conferinţei "Caravana fondurilor europene în 2011", organizată ieri la Cluj-Napoca.
"Companiile şi instituţiile care s-au înscris în cursa pentru cele 20 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană spun că este mai uşor să obţii un proiect decât să convingi o bancă să sprijine începerea şi derularea proiectului.
" Băncile ar trebui să aibă mai mulţi specialişti în domeniu care să vină în întâmpinarea celor interesaţi, iar finanţarea pentru proiectele europene să poată fi obţinută mai repede", îl citează ziarul pe primarul Clujului Sorin Apostu.
Ziarul Financiar se deschide cu un articol intitulat "Investitorii străini vânează rezervele de cupru. Preţul metalului a explodat în ultimii doi ani".
"Preţul cuprului va înregistra cea mai mare creştere de pe piaţa metalelor de bază, în 2011, datorită consumului mare din China", explică Bursa.
Exploatarea minereurilor neferoase în ţara noastră a încetat când preţurile de piaţa erau foarte mici şi nu acopereau costurile, reaminteşte Ziarul Financiar.
"Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale nu face publice rezervele exacte din fiecare minereu de care dispune România. Pentru ANRM aceste date privind rezervele de minereuri sunt considerate secrete. Este o moştenire aberantă. Aceste date sunt publice peste tot în lume şi dacă vrem să le valorificăm trebuie cunoscute de către investitori", îl citează ziarul pe Marcel Mărunţiu, directorul ştinţific al Institutului Geologic al României.
Curierul Naţional publică un articol despre "traficul ilegal cu deşeuri orchestrat de mafia napolitană, care ar urma să facă din România cea mai mare groapă de gunoi din Europa" (...) "profitând de nepăsarea autorităţilor române sau de superficialitatea cu care acestea tratează astfel de subiecte".
Potrivit presei occidentale, containerele cu deşeuri "sosesc pe mare (...) şi penetrează uşor frontiera coruptă până în în portul Constanţa".
Italienii care au cumpărat combinatul de îngrăşăminte chimice de la Navodari vor să facă acolo un munte de 97 de metri înălţime de deşeuri toxice conţinând cianuri, mercur şi alte produse.
"Surprinzător este că proiectul are deja avizul din partea Autorităţii Naţionale pentru Mediu, în condiţiile în care acest depozit e situat la 1 km de oraşul Năvodari şi la 3 km de staţiunea Mamaia", în apropierea plajei. Primăria Năvodari refuză să emită o autorizaţie de construcţie.
"O reţea sofisticată de companii fantomă conduse din umbră de membrii mafiei desfăşoară acţiuni de evaporare a deşeurilor în locaţii precum groapa Glina, Băicoi, Ploieşti, Târgu Mureş, Constanţa şi Tulcea - o adevărată caracatiţă a gunoaielor", afirmă Emil Adrian Măghinici, coordonator al Departamentului de Relaţii Externe al Partidului Ecologist din România, în Curierul Naţional.
"Acest trafic de gunoaie se aseamănă foarte mult cu traficul de droguri, însă traficanţii de gunoaie sunt mult mai avantajaţi, ei obţinând profituri uriaşe din bani europeni cu o investiţie iniţială aproape nulă".