Revista presei economice, 22 martie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 22 Martie 2011, 10:41
O ordonanţă de urgenţă adoptată duminică de Guvern prilejuieşte Ziarului Financiar un articol intitulat "Circa 20 000 de firme cu dificultăţi financiare vor putea să-şi eşaloneze datoriile fiscale" pentru o perioadă de până la cinci ani".
"Beneficiarii facilităţilor pot fi persoane fizice sau companii din sectorul public sau privat. (...) Eşalonarea la plată nu se acordă pentru impozitele care se declară, potrivit legii, în vamă şi pentru amenzile de orice fel care se fac venit la bugetul de stat".
"Multe întreprinderi vor fi salvate", îl citează ziarul pe ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu. "Dacă nu ar beneficia de o eşalonare, ar trebui să le fie blocate conturile, să fie în executare silită sau să intre în insolvenţă". "Numărul insolvenţelor a crescut în februarie" faţă de ianuarie, dar "la două luni se remarcă o scădere faţă de anul trecut", relevă Ziarul financiar într-un alt articol.
Curierul Naţional relatează că în cadrul coaliţiei de guvernare a început să se discute despre o posibilă reducere a contribuţiilor sociale pentru angajator, care ar putea fi pusă în practică în a doua parte a anului, dar şi despre o eventuală reducere a cotei unice de impozitare, "pentru relansarea economiei".
"Întreprinzătorii au solicitat încă de anul trecut adoptarea acestor măsuri", notează ziarul. În săptămânalul Economistul, Mircea Coşea scrie că în ţara noastră politicile de reformă şi anticriză suferă din cauza lipsei unei "viziuni sintetice şi globale asupra stării şi structurii economiei".
Afirmaţia este ilustrată între altele de constatarea că Noul Cod al Muncii nu este însoţit de "măsuri de reducere a fiscalizării muncii, eventual prin reducerea CAS", şi de o mărire a performanţelor profesionale prin "măsuri de depolitizare a managementului companiilor şi firmelor cu capital public".
Un alt argument este "scăderea calităţii învăţământului superior prin retragerea abuzivă a dreptului de conducere a doctoratului după vârsta de 65 de ani", susţine autorul.
Tot în Economistul, Constantin Boştină remarcă absenţa unor strategii şi programe pe termen scurt, mediu şi lung, ilustrată între altele de existenţa "circa 40 000 de proiecte de investiţii publice începute în ultimii 20 de ani şi nefinalizate".
"În circa o lună, rămânem fără ferme porci" titrează Bursa. "In fiecare zi sunt sacrificate efectivele de porci din una-două ferme, crescătorii intrând în faliment". O problemă este şi piaţa neagră. "Comerţul ilegal cu carne de porc reprezintă circa 60% din piaţă", susţine preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz.
"Promisiuni sunt, dar nu avem nimic concret". "Mai sunt aproape 1,8 milioane de maşini mai vechi de zece ani", titrează Curierul Naţional, dar şi Bursa. Situaţia impune continuarea programului "Rabla" de casare a autovehiculelor uzate.
"Premierul Boc a apreciat că programul "Rabla" reprezintă o primă componentă pentru stimularea economiei şi susţinerea producţiei autohtone de autovehicule", relevă ziarul.
Din Curierul Naţional mai aflăm că "Primăria va putea reabilita faţadele imobilelor fără acordul proprietarilor". "Costurile vor fi acoperite de către autoritatea locală şi recuperate ulterior de la deţinătorul clădirii", scrie ziarul cu referire la un comunicat emis ieri de Ministerul Dezvoltării Regionale.