Revista presei economice, 22 februarie
Articole din Curierul Naţional, Bursa, Ziarul Financiar şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 22 Februarie 2011, 10:55
Curierul Naţional se deschide ediţia cu un articol intitulat "Guvernul aduce Codul Muncii pe ultima turnantă". Ziarul se referă la precizarea premierului Emil Boc că "problema contractelor colective de muncă va fi soluţionată printr-o lege specială, nu prin Codul Muncii".
Cotidianul Bursa relevă într-un articol şi opinia preşedintelui PSD Victor Ponta că "utilizarea procedurii de asumare a răspunderii în acest caz nu are nici logică nici justificare" şi că era preferabil ca guvernul să vină cu proiectul în Parlament.
"Organizaţiile sindicale au anunţat deja că pregătesc acţiuni de protest împotriva asumării răspunderii Guvernului pe noul Cod al Muncii".
Despre Codul Muncii este vorba şi în relatarea convorbirii avute de Alexandra Rizea de la săptâmânalul Economistul cu preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei, Maria Grapini, "una dintre vocile care au susţinut necesitatea schimbării Codului Muncii". "Aşa cum este acum, Codul induce, prin ambiguităţi şi neclarităţi în formulare, multă birocraţie şi costuri pentru angajator", declară Maria Grapini. "Nu există o responsabilizare suficientă a salariaţilor şi nici sancţiuni drastice pentru firmele care lucrează "la negru", dar şi pentru persoanele care acceptă. (...) Este nevoie de flexibilizare, de precizări, de sancţionarea celor care distrug sau sustrag bunuri din proprietatea companiei, a celor care nu prestează o muncă de calitate, se impune respectul reciproc între cele două părţi contractante". Iar dialogul social este de neînlocuit, citim în Economistul.
"Dialogul social nu se poate îmbunătăţi decât prin voinţă politică şi schimbări legislative".
Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Ce au făcut noii miniştri în şase luni de la preluarea mandatului?" în care scrie: "Săptămâna trecută încercarea preşedintelui Traian Băsescu de a schimba guvernul a dat greş, pentru a doua oară în jumătate de an". Cotidianul Bursa îl citează pe preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, care afirmă că "o eventuală remaniere ar putea viza întreg Guvernul, nu numai funcţia de premier".
Acelaşi ziar publică şi declaraţia secretarului general al PDL Gheorghe Flutur care a susţinut ieri că "şedinţa coaliţiei de guvernare nu a avut pe agendă vreo discuţie despre o posibilă remaniere a Cabinetului Boc".
Căutarea unui posibil succesor al actualului prim-ministru "îl scapă din vedere tocmai pe adevăratul premier al României în ultimii doi ani, negociatorul-şef al FMI Jeffrey Franks", notează Ziarul Financiar la rubrica opinii.
"Ca un adevărat premier, numai la ultima vizită de luna trecută, Franks s-a întâlnit cu mai mulţi bancheri, oameni de afaceri şi sindicalişti decât a văzut Emil Boc în toate mandatele sale", relevă Răzvan Voican, autorul articolului.
Curierul Naţional titrează "Tăvălugul percheziţiilor a ajuns la Vama Albiţa", cea mai importantă frontieră din estul ţării. 53 de poliţişti de frontieră au fost ridicaţi ieri pentru audieri. "Autoritatea Naţională a Vămilor susţine că nici un vameş nu a fost nu a fost implicat în faptele de corupţie pentru care sunt cercetaţi ceilalţi", notează ziarul.
"Descinderi în forţă la vama Albiţa", titrează şi Bursa.
Sub titlul "Economia se zbate să iasă la suprafaţă, dar băncile o trag la fund", Curierul Naţional scrie că "băncile nu duc lipsă de lichidităţi, însă nu sunt încă dispuse să îşi asume riscuri".