Revista presei economice, 21 iulie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 21 Iulie 2011, 10:39
Vizita misiunii FMI, atragerea fondurilor europene, raportul pe justiţie şi zi crucială pentru euro sunt doar câteva din temele abordate pe larg în presa economică.
Sub titlul "Tănăsescu, FMI: Guvernul nu va fi lăsat să uite de managementul privat în companiile de stat", Ziarul Financiar consacră un articol "agendei pline" cu care a revenit la Bucureşti în vizită de evaluare misiunea comună FMI-Comisia Europeană.
"România are două mari puncte vulnerabile în evaluările care încep săptămâna aceasta: arieratele, care au crescut din nou în loc să scadă, şi gradul de absorbţie a fondurilor europene, care râmâne dezamăgitor, afirmă Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI".
Arieratele ţin de o "problemă structurală, care nu poate fi rezolvată decât prin noi reforme, prin întărirea capacităţii administrative şi a managementului din companiile de stat", susţine Tănăsescu, care continuă:
"Esenţială este impunerea unei discipline financiare, iar aici problema ajunge la calitatea modului în care este condusă o companie de stat".
Totuşi, "introducerea managementului privat în companiile de stat ", de care "se vorbea întruna acum trei luni", "a dispărut de pe agenda publică a autorităţilor" şi va trebui reluată urgent şi mai ales "implementată".
Ziarul Financiar se deschide însă cu titlul "Şoc în sistemul fondurilor europene. Guvernul opreşte trimiterea de facturi spre decontare la Uniunea Europeană".
Este vorba de "facturile pentru decontarea cheltuielilor eligibile pentru proiectele finanţate din fondurile Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că 5 milioane de euro pe zi nu vor mai intra de mâine în ţară".
Această decizie înseamnă "intrări în faliment, închideri de unităţi, pentru că oamenii s-au împrumutat la bănci, au înaintat plăţi în aşteptarea bailor europeni", îl citează ziarul pe fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană Vasile Puşcaş.
"Dacă toate instituţiile au greşit, de vreme ce proiectele sunt reverificate în totalitate, înseamnă că totul este putred şi trebuie înlocuit".
"Realitatea este - scrie într-un alt articol Ziarul Financiar - că departamentele de fonduri europene, vestitele Autorităţi de Management şi subordonatele lor Organisme de implementare au devenit surse de sinecuri pentru rudele şi cunoştinţele oamenilor politici.
Cum să funcţioneze coerent, strict şi eficient astfel de instituţii - de altfel un fel de stat în stat în fiecare minister, cu reguli de salarizare diferite, cu directorime şi dotări separate - dacă nicăieri nimeni nu a văzut vreun anunţ public de angajare, prin concurs, cu salarii şi responsabilităţi la vedere, pentru poziţiile de acolo.
De câtăva vreme se vehiculează ideea că centralizarea sistemului prin crearea unui minister al fondurilor europene, va accelera absorbţia. Fals. Oamenii sunt problema, nu structura instituţională", citim în Ziarul Financiar.
Subiectul este şi tratat şi în Bursa care îl citează pe profesorul Daniel Dăianu: "Nu suntem în stare să folosim cum se cuvine banii europeni.Noi nu utilizăm nu doar banii europeni, ci şi bugetul public şi risipim banii. Nu ştim să ne stabilim priorităţi".
Raportul Comisiei Europene privind evoluţia justiţiei în România prilejuieşte cotidianului Bursa un articol intitulat "Raport CE: Sunt necesare măsuri suplimentare anticorupţie", în vreme cu Curierul Naţional titrează "Raportul CE pe Justiţie: bile albe şi bile negre".
"Raportul Comisiei Europene stabileşte 18 obiective pe care ar trebui România să le îndeplinească până la raportul de anul viitor", scrie Ziarul Financiar sub titlul "Ofensiva la baionetă a preşedintelui: Instituţiile nu sunt politizate, dragi ziarişti sunteţi penibili".
"Sistemul de învăţământ din România este grav bolnav", constată Bursa într-un articol intitulat "Bani aruncaţi într-un sistem bazat pe fraudă".
"Furtul intelectual a devenit o chestiune atât de răspândită încât nimeni nu îl mai consider+ă o infracţiune, acest lucru afectându-i, din nefericire, şi pe cei cinstiţi, care intră la grămadă într-un malaxor care pretinde că educă oameni", conchide autorul articolului din Bursa.