Revista presei economice, 17 mai
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar, Bursa şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 17 Mai 2011, 10:42
Sub titlul "Motorul exporturilor a început să dea rateuri. Cine va mai trage economia?", Curierul Naţional scrie: "România a ieşit tehnic din recesiune la finalul trimestrului întâi, însă este nevoie de găsirea unui motor în afara exporturilor, care să preia rolul fruntaş.
Majorarea preţurilor administrate şi continuarea restructurărilor în sectorul public pot limita potenţialul expansiunii", susţin analişti citaţi de ziar.
"Pe de altă parte, economia zonei euro ar putea fi afectată de majorări suplimentare ale ratei dobânzii de referinţă de către Banca Centrală Europeană, în timp ce programele de austeritate vor restrânge pieţele mai multor state europene cu deficite mari".
Toate ziarele consemnează scăderea investiţiilor străine directe cu 22% în primul trimestru al anului faţă de perioada similară a anului trecut, la 379 milioane de euro.
Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Cine crede că odată ce s-a introdus legea zilierilor se va reduce munca la negru se înşeală amarnic".
"Nemulţumirile agricultorilor - principalii vizaţi de actul normativ amintit - sunt legate, în principal, de obligativitatea plăţii zilnice a zilierilor".
Cotidianul Bursa relatează despre un proiect de regulament publicat ieri pe site-ul băncii centrale în baza căruia "băncile ar putea să preia controlul unor firme debitoare cu probleme, pentru o perioadă maximă de trei ani, care poate fi prelungită de BNR la cel mult patru ani, pe motive întemeiate". "Nimeni nu ştie exact când se reia "Prima casă"", titrează Ziarul Financiar.
"Problemele pleacă de la faptul că Guvernul nu a mai alocat un plafon nou de garanţii pentru noua ediţie a programului, cerându-le bancherilor să accepte reducerea la jumătate a garanţiilor pentru creditele deja acordate", scrie ziarul. "Mingea este acum în terenul bancherilor".
Săptămânalul Economistulpublică un articol din care rezultă că noua lege a educaţiei care diminuează numărul anilor de şcoală obligatorie de la 10 la 9 nu va conduce la reducerea ratei de abandon şcolar. Reducerea învăţământului liceal la clasele X-XII va atrage, foarte probabil, scăderea numărului de elevi din licee. "Acestea vor deveni astfel mai greu accesibile pentru tinerii din mediile defavorizate, care vor fi astfel aruncaţi prematur pe piaţa muncii".
"Simultan cu această schimbare în structura sistemului educaţional se desfăşoară o acţiune frenetică de închidere a unor şcoli din mediul rural, considerate a fi "neviabile" din punct de vedere economic. Consecinţa previzibilă a acestei decizii va fi creşterea nivelului de abandon şcolar şi, pe cale de consecinţă, adâncirea marginalizării şi excluderii sociale. Toate aceste măsuri vor avea ca efect pe termen lung îngustarea bazei de selecţie a elitelor şi, pe cale de consecinţă, adâncirea decalajelor între România şi celelalte ţări din Europa centrală şi de vest", citim în Economistul.