Revista presei economice, 17 februarie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 17 Februarie 2011, 11:10
Ziarul Financiar constată că "analiştii încep să vadă mai bine economia şi vor să-şi îmbunătăţească prognozele" pentru 2011, după anunţarea datelor peste aşteptări privind evoluţia economiei în 2010.
"Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008 şi de atunci se chinuie să iasă din groapă", scrie ziarul.
Acesta constată, într-un alt articol, că numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în ianuarie a fost de zece ori mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de decembrie 2010.
"Când îşi va reveni piaţa construcţiilor?", se întreabă Curierul Naţional. Piaţa respectivă, care a scăzut cu 40% în ultimii doi ani, "îşi continuă declinul şi în 2011", notează ziarul.
Sub titlul "A mai murit un mit: Fondul Proprietatea a scăzut sub 0,6 lei pe Bursă: Unde se va opri declinul?", Ziarul Financiar relevă că, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, acţiunile Fondului au afişat "cel mai scăzut nivel de la listarea din 25 ianuarie".
"Sunt mai mulţi vânzători de acţiuni FP decât cumpărători în piaţă şi acest lucru a dus la scăderea preţului", mult sub aşteptările investitorilor.
Curierul Naţional se deschide cu titlul "Ce se va întâmpla cu acţiunea FP?", în care citim că "Fondul ar putea să continue să îşi piardă din valoare în perioada care urmează".
Ziarul Financiar publică un articol pe tema "succesiunii de semnături şi ştampile de pe majoritatea documentelor emise de instituţiile statului". Un document emis de un minister poate avea şi 14 semnături.
"Funcţionarii români, chiar dacă ar vrea să facă performanţă nu pot, pentru că sunt îngropaţi de hârtii", citim în articol. "Birocraţia este alimentată de două lucruri: volatilitatea legislativă sau incongruenţa reglementărilor, care îi face pe oameni să se autoprotejeze şi să se acopere de hârtii, şi incompetenţa, pentru că cei care prind iute şi uită greu sunt curajoşi şi nu fug de responsabilitate", scrie ziarul.
"Aceste cazuri de birocraţie excesivă, nejustificată, nu fac decât să arate că sistemul administraţiei publice, despre care s-a tot spus în repetate rânduri că este supradimensionat, nu a fost reformat, deşi peste 100 000 de oameni au ieşit din sistem anul trecut".
Birocraţia se reflectă şi în lipsa unor ghişee unice. Cine trebuie să-şi înregistreze o maşină abia cumpărată trebuie să meargă în şapte locuri, relevă ziarul.
Corupţia din vămi face obiectul unui articol din Curierul Naţional intitulat "Efectul Marica: ANI ia la verificat averile sindicaliştilor". "Scandalul iscat marţi de declaraţiile fostului şef al Vămii Giurgiu, Marius Ungureanu, a luat ieri amploare: Agenţia Naţională de Integritate a decis să verifice averile a 15 lideri sindicali".
Presa economică se ocupă si de dilema: avem sau nu avem nevoie de premier tehnocrat. La doi ani după ce spunea că "guvernarea trebuie asumată de oameni politici care nu trebuie să se ascundă în spatele tehnocraţilor", preşedintele Traian Băsescu "susţine altceva - vrea premier independent", scrie Ziarul Financiar sub titlul "Stolojan îl contrazice pe Băsescu: Boc trebuie să rămână premier, nu avem nevoie de tehnocraţi".
Cotidianul Bursa notează şi el că prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan "a precizat că nu crede că PDL şi-ar reveni ca imagine dacă în fruntea guvernului ar fi desemnat un premier tehnocrat. (...) Nu cred că România este în situaţia în care imaginea partidului de guvernare să poată fi desprinsă de percepţia guvernării".