Revista presei economice 1 martie
Articole din Curierul Naţional, Bursa, Ziarul Financiar şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 01 Martie 2011, 10:45
Curierul Naţional titrează citându-l pe primul ministru: "Boc: Nu mă sperie moţiunea de cenzură anunţată pe Codul Muncii". "În opinia Executivului, noul Cod al Muncii va crea mii de locuri de muncă - opinie în dezacord cu cea a sindicatelor şi a opoziţiei politice", scrie Ziarul Financiar.
Bursa consemnează şi opinia directorului executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, care susţine că "flexibilizarea pieţei muncii, aşa cum este ea propusă prin modificarea Codului Muncii, nu va aduce locuri de muncă de pe piaţa neagră, ci va duce la dispariţia multor contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi înlocuirea cu contracte pe perioadă determinată, la dezavantajarea angajaţilor din rîndul tinerilor şi al femeilor şi, probabil, şi la scăderea veniturilor bugetare".
Curierul Naţional notează că "statul a intensificat controalele la companii pentru a depista care sunt firmele ce nu declară locurile vacante". Scopul acestei măsuri este explicat încă din titlu: "Statul controlează firmele pentru a limita "munca la negru"".
Sub titlul "Analiştii prevestesc dobânzi mai mari şi întărirea leului din cauza ameninţării inflaţiei", Ziarul Financiar scrie: "Confruntată cu perspectiva unei noi ratări a ţintei de inflaţie, BNR a început să lupte cu scumpirile prin intervenţii indirecte pe piaţa valutară care susţin întărirea leului în raport cu euro" şi ar putea tempera presiunea asupra preţurilor mărfurilor din import. In ianuarie, relevă ziarul, ţara noastră a înregistrat cel mai ridicat ritm anual al inflaţiei din Uniunea Europeană, şi anume 7%. Media anuală inflaţiei la nivel comunitar a fost în ianuarie de 2,7%.
În săptămânalul Economistul, Mircea Coşea constată că "începutul anului 2011 se caracterizează în Europa printr-o evidentă încercare de a regândi criza şi modul de acţiune împotriva ei, evitând capcana restrângerii doar la analiza fenomenelor financiare". "Pentru a ieşi din criză, trebuie să se înţeleagă că industria nu este un scop în sine sau un atribut doar al ţărilor emergente, ciun mijloc indispensabil de creare a locurilor de muncă, de răspuns la problemele sociale şi de echilibrare a comerţului exterior". Articolul se intitulează "Politica industrială anticriză". Acelaşi săptămânal publică un interviu cu preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu. Acesta declară: "Personal, nu sunt adeptul opiniilor că ieşim din criză când contextul internaţional "doreşte" aceasta".
Despre reacţia la criză a ţării noastre este vorba şi în articolul din Ziarul Financiar intitulat "România - cea mai mare scădere din Uniunea Europeană a numărului de înoptări în structuri turistice". La nivel comunitar, numărul înoptărilor a crescut anul trecut cu 2,8%, la noi el a scăzut cu 8,7%, potrivit datelor Eurostat. Din articol aflăm şi că România a fost în 2010 ţara europeană cu cea mai mică pondere a turiştilor străini în totalul înoptărilor" şi anume 18%, faţă de 70% în Bulgaria.
Despre situaţia din turism este vorba şi într-un articol publicat de Curierul Naţional sub titlul "Cazurile de ţepe date de agenţiile de turism au înflorit în anii de criză". "Firmele-fantomă şi-au făcut loc pe piaţă şi au adus pagube de milioane de euro atât persoanelor fizice, cât şi agenţiilor", relevă ziarul. Scandalul corupţiei din vămi continuă să procupe mai toate publicaţiile economice.
"Premierul a cerut o anchetă la ANAF, Blejnar spune că nu demisionează", sună titlul unui articol din Ziarul Financiar. În acesta citim: "Aflat de câteva zile în centrul scandalului legat de corupţia din vămi, şeful Fiscului se vede obligat de mai bine de două săptămâni să nege orice implicare a sa, însă presiunile sunt din ce în ce mai mari, în condiţiile în care în presă apar acuzaţii venite din partea unor foşti sau actuali lucrători din sistem, dar şi din partea opoziţiei politice, care susţin că el ar fi o verigă (dacă nu chiar "regina") în acest lanţ al culpabilităţilor. Dacă Parchetul va confirma o singură suspiciune, atunci Blejnar îşi va pierde postul, a declarat ieri premierul, afirmând că, deocamdată, ancheta la ANAF este una administrativă".