Revista presei centrale, 7 aprilie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, Adevărul, Puterea, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Aprilie 2011, 07:26
"Dacă îl atingi, băieţelul se infectează. Şi hainele îi fac rău” aşa începe Gândul povestea bebeluşului de un an şi jumătate „uitat” într-un spital desfiinţat.
"Un spital nu este o alimentară: să-i faci inventarul şi apoi să tragi obloanele. Vieţile unor oameni depind de el", spune Delia Asultanei, managerul spitalului din Tutova, judeţul Vaslui, care a aflat că de la 1 aprilie instituţia este transformată în cămin de bătrâni.
Până acum, acolo erau internaţi 20 de copii cu de boli cumplite, care aveau nevoie de îngrijiri speciale, dar şi peste 120 de adulţi.
Zece dintre copii au fost trimişi, zilele acestea, la casele lor sau la Direcţia de Protecţie a Copilului şi vor fi lăsaţi în grija medicilor de familie, care, cu siguranţă, nu au competenţă pentru bolile de care suferă micuţii.
Alţi trei au fost mutaţi ieri, iar şapte sunt încă la Tutova, aşteptând să li se găsească loc într-un spital.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, profesorul Geza Molnar, a declarat ieri că tuturor pacienţilor din spitalele desfiinţate li se va găsi un loc în alte unităţi sanitare.
Evenimentul Zilei şi-a propus să afle "cât costă independenţa pentru o persoană cu dizabilităţi" şi a descoperit că "un scuter electric necesar deplasării costă peste 10.500 de lei, iar o mână falsă de ultimă generaţie - peste 15.000 de euro.
Statul decontează o parte din bani, însă puţin şi cu întârzieri mari.
Fundaţiile de ajutorare a acestor persoane primeau astfel de ajutoare din străninătate, mai ales din Statele Unite şi Canada, dar după intrarea României în Uniunea Europeană, acestea au fost sistate.
"România importă scump şi exportă ieftin" - afirmă Adevărul.
Ziarul s-a informat din statisticile oficiale şi scrie că grâul, porumbul, floarea-soarelui sau animalele vii sunt aduse din import cu 15% până la 40% mai scumpe decât aceleaşi mărfuri trimise de noi la export. Această diferenţă ar consta în diferenţa de calitate dintre mărfuri.
"Funeriu promite plata restanţelor cu ţârâita" - citim tot în Adevărul, potrivit căruia, ministrul Educaţiei a declarat într-un interviu că toţi profesorii care cer banii restanţi obţinuţi în justiţie, îi vor primi în perioada 2012 - 2015, în funcţie de când va avea ministerul bani.
Optimist din fire, ministrul Funeriu speră ca până la sfârşitul acestui an, angajaţii din Educaţie să recupereze tăierile salariale de 25 la sută operate anul trecut.
Cotidianul Puterea arată, la rândul său, că Guvernul trebuie să le plătească profesorilor 4 miliarde de lei, banii pe care dascălii îi au decuperat din urmă, potrivit legilor în vigoare.
Sindicatele au averizat că intenţionează să ceară alte 2 miliarde de lei despăgubiri, dacă guvernul nu renunţă la plata eşalonată a datoriilor către dascăli.
România Liberă a calculat şi ne spune "Cât mai câştigă profesorii din România, în urma valului de decizii luate de Guvern".
Veniturile personalului din sistemul de învăţământ preuniversitar pornesc de la salariul minim pe economie şi se apropie de 2.000 de lei doar în cazul profesorilor cu peste 30 de ani vechime.
Un învăţător debutant are acum sub 800 de lei pe lună, un profesor debutant cu studii superioare abia 1.100 de lei, şi un profesor cu gradul întâi şi vechime de 20 de ani aproximativ 1.500 de lei, iar din aceste sume se scad taxele pentru sănătate, pensii, impozitul şi unde, este cazul, se adaugă mici poruri de merit, dirigenţie.
Din Jurnalul Naţional, aflăm, în schimb, că ministrul Educaţiei este "noul globetrotter al Guvernului".
Daniel Funeriu are programate anul acesta 91-a de călătorii prin diverse ţări din Asia, America, Africa şi Australia.
Dacă în privinţa ţărilor de pe alte continente, ministrul s-a „limitat” la a nota doar câte o destinaţie, de regulă capitala, în privinţa Europei pe listă stau câte trei, patru sau chiar cinci oraşe din aceeaşi ţară.
Numai pentru biletele de avion, Funeriu şi-a rezervat vreo 200 de mii de euro, susţine ziarul, care a făcut inventarul solicitărilor plecate de la minister.
Din Gândul aflăm până unde vor ajunge dobânzile la bănci, creditele în lei se vor ieftini cu cel puţin 3 la sută, iar cele în euro se scumpesc cu 5-10% până la sfârşitul anului.
Numai că prea puţini români mai sunt doritori de credite - doar 7 la sută se gândesc la această posibilitate, întrucât foarte mulţi sunt deja angajaţi în împrumuturi contractate în anii trecuţi.
Aflate într-o continuă scădere din 2009, şi preţurile le case vor continua să se reducă anul acesta - susţine acelaşi ziar.