Revista presei centrale, 5 decembrie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Adevărul, Ziarul Financiar şi Jurnalul Naţional.
05 Decembrie 2011, 08:06
Din ziarele de astăzi aflăm ce piedici stau în calea utilizării fondurilor europene, unde vor ajunge banii din coplăţi şi ce aduce nou proiectul de modificare a Codului Fiscal.
În Evenimentul Zilei citim despre "Legile noi care dau peste cap toate licitaţiile din România".
Investiţiile care ar salva economia sunt blocate de o lege care ar fi trebuit să elimine birocraţia.
În septembrie, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice anunţa că orice documentaţie va fi citită în maximum 14 zile datorită unei legi iniţiate de şefa instituţiei, Cristina Trăilă.
S-a dovedit, însă, că ANRMAP nu are destui oameni care să citească şi să verifice actele, în timp ce sistemul electronic nu funcţionează de câteva luni.
Consecinţa? 1400 de proiecte de reabilitare de drumuri, spitale şi şcoli, proiecte de mediu aşteaptă în zadar undă verde.
În România Liberă citim că "PDL joacă alba-neagra cu alegerile din 2012".
Proiectul lansat de Ministerul de Interne contravine radical atât solicitărilor preşedintelui, cât şi deciziilor luate în coaliţie luna trecută.
Şi cu asta s-au spulberat eforturile PDL de a convinge presa şi alegătorii că modificările sunt în spiritul referendumului din 2009.
Cele mai "izbitoare" prevederi propuse de ministrul Igaş se referă la calcularea numărului de parlamentari: MAI ignoră faptul că tocmai a avut loc un recensământ şi obţine un număr mai mare de parlemantari prin raportare la un număr mult mai mare de români, scrie România Liberă.
"Coplata nu intră în salariile medicilor", aflăm din Adevărul.
Banii pe care românii îi vor da din 2012 suplimentar pentru anumite consultaţii se vor duce tot la găleata cheltuielilor incontrolabile din sistem.
Aşadar, un român care produce venituri va avea de plătit: asigurarea de sănătate la stat, opţional asigurarea de sănătate privată, coplata, dar şi şpaga la doctor, arată Adevărul.
Deocamdată nu se ştie exact pentru ce servicii medicale va exista coplată, care este valoarea acesteia şi nici de când va intră în vigoare.
În Ziarul Financiar citim că băncile scumpesc creditele ca să-şi păstreze marjele de câştig.
Datele BNR arată că în octombrie, dobânzile medii la împrumuturi pentru populaţie au ajuns la 12,8 procente, în vreme ce bonificaţiile la depozite în aceeaşi perioadă au rămas practic neschimbate.
În ultimele săptămâni, însă, bancherii au reluat lupta pentru atragerea resurselor de la clienţi pentru a compensa pierderea sprijinului băncilor-mamă.
Jurnalul Naţional scrie astăzi despre proiectul de modificare a Codului Fiscal:
"Fiscul taie rambursările ilegale de TVA".
Înregistrările în scopuri de TVA a persoanelor care nu desfăşoară activităţi economice sau nu au dreptul să solicite deconturi vor fi anulate.
Pentru anul trecut, s-a descoperit că sunt 380.000 de contribuabili înregistraţi, deşi se aflau sub plafonul legal.