Revista presei centrale, 19 mai
Articole din Evenimentul Zilei, Azi, Adevărul, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Mai 2011, 07:31
Istoria cu camerele video ascunse în perete, care înregistrau tot ce se îmtâmpla în birourile vice-preşedinţilor Consilului Judeţean Iaşi, a produs titluri spectaculoase în mai toate ziarele apărute astăzi.
"Filaj pe fond de răfuială politică - titrează Evenimentul Zilei, care arată că cei doi vicepreşedinţi din partea opoziţiei - respectiv a PSD şi PNL - îl acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, UNPR, că s-ar afla la originea urmăririi lor.
"Watergate de Iaşi" - este titlul din cotidianul Azi, sau "Spionaj din tocul uşii la CJ Iaşi" în Adevărul şi "Scandal cu iz de film de spionaj în Consiliul Judeţean Iaşi" în Jurnalul Naţional.
România Liberă pretinde, pe prima pagină, că ar cunoaşte "Miza interceptărilor de la Iaşi" şi anume "modernizarea Aeroportului Iaşi, o afacere de 200 de milioane de euro".
DNA a recunoscut că a autorizat să se facă interceptări ambientale, iar acum a declanşat o anchetă pentru a afla cine a compromis umărirea operativă a celor doi politicieni ieşeni.
Principalii suspecţi ar fi chiar specialiştii, cel mai probabil ai SRI, care le-au montat, spun surse judiciare" - susţine România Liberă.
"470 de milione de euro daţi clienţilor fără licitaţie".
Dezvăluirea apare pe prima pagină în Jurnalul Naţional, potrivit căruia "Compania de drumuri a atribuit discreţionar zeci de contracte, în baza noilor legi modificate de Executiv.
Ziarul identifică ceea ce numeşte "firme transpartinice" şi demonstrează cum acestea au fost favorizate de autorităţile statului.
"Fătuloiu, de la mita din parcarea Internelor, ataşat la Roma" - titrează Jurnalul Naţional, care explică, citez:
"După ce anul trecut chestorul Dan Valentin Fătuloiu a tot vorbit - fără să aducă şi dovezile necesare pentru a-şi susţine acuzele - despre asasinate la comandă, demiteri, despre celebrul flagrant "din parcarea Internelor", iată că toate au fost date uitării.
Demis la 22 noiembrie 2010 - împreună cu Petre Tobă, fostul şef al Poliţiei Române – iată că Dan Fătuloiu se întoarce "în ring".
Fostul secretar de stat a fost numit în funcţia de ataşat pentru afaceri interne la Roma, prin ordin al ministrului Traian Igaş.
"Post cu dedicaţie pentru fata mamei" - am citat titlul articolului de pe prima pagină din Adevărul.
"Şefa Oficiului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Timiş şi-a „aranjat“ fiica într-o funcţie pe care n-a declarat-o public ca fiind vacantă.
Tânăra de 27 de ani a "concurat" pe un post fără contracandidaţi, iar competenţele i-au fost evaluate chiar de către subordonaţii mamei sale.
Acum lucrează în acelaşi birou cu mama, care conduce instituţia, unde fiica e consilier.
"Are pregătire profesională corespunzătoare. N-am dezavantajat pe nimeni. Trebuie să lucreze şi copiii noştri undeva.", aşa s-a justificat mămica domnişoarei consilier!
"României nu i se va acorda un rabat din prietenie" - spune, într-un interviu acordat României Libere de secretarul parlamentar de stat din Ministerul de Interne al Germaniei, Ole Schröder.
Guvernul german consideră combaterea corupţiei mai importantă decât îndeplinirea criteriilor tehnice de aderare la spaţiul Schengen - afirmă oficialul de la Berlin, potrivit căruia în Germania sunt luate măsuri serioase împotriva companiilor care sunt acuzate că ar corupe oficiali străini - dar şi împotriva corupţiei funcţionarilor publici.
"În ceea ce priveşte măsurile concrete de combatere a corupţiei - care vizează şi acţiunile întreprinse la vămile şi punctele de trecere a frontierei din România, este esenţial ca în instanţă procesele să se desfăşoare mai repede şi să se încheie cu pronunţarea unei sentinţe" - a averizat secretarul de stat în Ministerul de Interne din Germania.