Revista presei centrale, 19 iulie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 19 Iulie 2011, 07:49
Rezultatele slabe obţinute de candidaţii la posturile de educatori, învăţători şi profesori sunt comentate în ziarele care au apărut în această dimineaţă.
"Jale mare la titularizare" - titrează Adevărul.
Doi din trei candidaţi au ratat catedra pentru că au luat sub 7, nota de trecere.
Au existat chiar şi peste 50 de note de 1, obţinute - e drept - mai ales de candidaţii la posturile de profesor de sport.
Ca în fiecare an - comentează Evenimentul Zilei - examenul de titularizare ridică întrebări privind pregătirea specialiştilor de la catedră şi a absolvenţilor de facultate dornici să intre în învăţământ.
Tinerii care aleg să devină dascăli sunt prea puţin motivaţi să pună mâna pe carte.
Ideea apare şi în România Liberă, sub titlul "Şoc la titularizare": sindicaliştii şi specialiştii dau vina pe salariile mici, care îi îndepărtează pe cei capabili din sistemul de învăţământ.
Rezultatele sunt cum sunt - scrie şi Jurnalul Naţional - din cauza dezinteresului clasei politice vizavi de ceea ce înseamnă resursa umană în sistemul educaţional.
Mâine, Comisia Europeană dă publicităţii Raportul pe justiţie pentru România şi Bulgaria, dar extrase din document au apărut încă de ieri pe fluxul agenţiilor de presă, prilej de comentarii în ziarele din această dimineaţă.
Adevărul: Comisia Europeană constată lipsa de consecvenţă şi de rezultate în lupta anticorupţie.
Organismul spune că trebuie acţionat de urgenţă la accelerarea soluţionării proceselor, pentru a preveni prescrierea termenelor.
"Atenţie le prescrierea termenelor"! - zice şi România Liberă.
În plus Comisia Europeană cere ţării noastre să adopte reguli clare în privinţa ridicării imunităţii membrilor Guvernului care sunt şi parlamentari.
Curierul Naţional se referă, în deschiderea ediţiei, la agricultura românească, despre care scrie că este "la ani-lumină de Europa".
Dacă am avea o productivitate similară cu cea din Zona Euro, am putea dubla producţia agricolă şi tripla exporturile.
Dar nu avem, întrucât exploataţiile de subzistenţă au o pondere foarte mare în România, iar structura proprietăţii este atomizată.
România Liberă: "Incursiune în culisele toxice ale afacerii Oltchim".
Ziarul susţine că destabilizarea financiară a celui mai mare combinat petrochimic de la noi este opera unor foşti ofiţeri KGB şi SRI, alături de o firmă germană, cu scopul de a obţine controlul asupra industriei petrochimice româneşti.
Încheiem cu Evenimentul Zilei, care titrează mare, în prima pagină "Guvernul trebuie să meargă până la capăt: stop privilegiilor foştilor revoluţionari!"
Numărul acestora - şi al privilegilor - s-a mărit în progresie geometrică.
Din câteva mii care chiar au avut atunci curajul să iasă în stradă, ne-am procopsit acum cu 20.000.
Miliţieni, securişti, scandalagii care în 1989 au vandalizat primării, sunt acum revoluţionari cu patalama şi au beneficii.
Dacă nu ar primi drepturi decât răniţii şi urmaşii celor care au murit, drepturi pe deplin meritate în cazul lor, statul ar economisi pe an - scrie Evenimentul Zilei - 50 de milioane de euro.