Revista presei centrale, 18 mai
Articole din Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Adevărul şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 18 Mai 2011, 07:33
Ziarele de la Bucureşti urmăresc şi astăzi atent, în articole de primă pagină, evoluţia "scandalului Strauss-Kahn".
"Dominique Strauss-Kahn, din fotoliul FMI în celula închisorii" - titrează Jurnalul Naţional.
"Directorul FMI, după gratii cu gangsterii din New York" - este titlul din Evenimentul Zilei.
Dominique Strauss-Kahn a fost transferat la cea mai mare închisoare din metropola americană. Cel mai puternic om al finanţelor mondiale stă într-o celulă de 3,5 m/4 m. Socialiştii francezi şi presa din Hexagon - mai zice Jurnalul Naţional - îi acuză pe americani că umilesc crunt una dintre cele mai mari personalităţi politice din lume.
Tot presa, dar de cealaltă parte a Canalului Mânecii, tratează ironic scandalul sexual în care este implicat şeful FMI - notează Adevărul, preluând titlul din cotidianul britanic "The Times": "Liberte, egalite, infidelite".
Dominique Strauss-Kahn încaieră presa franceză şi cea anglo-saxonă - constată, la Bucureşti, Adevărul.
Aspectul este surprins şi de România Liberă: arestarea directorului FMI a declanşat un adevărat asalt al presei anglo-saxone împotriva moravurilor franceze.
Astfel, pentru alt ziar britanic prestigios, The Guardian, afacerea dezvăluie politica a două lumi paralele în media franceză : ce este scris negru pe alb şi realitatea din culise, despre care nu se spune nimic.
Alte subiecte în presa zilei. Evenimentul Zilei publică astăzi topul salariilor din ministere.
Angajaţii guvernului nu sunt plătiţi la fel, există diferenţe enorme între lefurile din ministere.
Afacerile externe, justiţia şi dezvoltarea regională sunt cele mai bănoase domenii pentru salariaţii din ministere.
La polul opus, cele mai mici salarii medii nete din guvern le au angajaţii de la mediu şi cei de la cultură.
Adevărul: "Cine şi de ce se mai face poliţist?" Sute de tineri s-au înscris ieri la Academia de Poliţie şi la şcolile de subofiţeri, în timp ce 200 de poliţişti potestau în Capitală faţă de viitoarele concedieri. Candidaţii cred, totuşi, că doar în Poliţie mai poţi găsi un loc de muncă sigur.
Şi tot Adevărul scrie astăzi, pe două pagini, sub emblema "special", despre eforturile cercetătorilor de la o fermă de sturioni din Călăraşi de a salva specia. Sturionii sunt marcaţi cu emiţătoare şi eliberaţi în Dunăre.
Se urmăresc, astfel, deplasările lor, traseele de migrare, zonele marine unde se hrănesc şi iernează.
Concret, Adevărul publică "odiseeea lui Harald", un sturion marcat la Călăraşi şi lăsat slobod în Dunăre. Morunul a ieşit în Marea Neagră, a fost semnalat, timp de 5 luni, dar apoi, brusc, satelitul l-a arătat pe Herald ridicându-se la suprafaţă, de la 70 de metri adâncime, călătorind câţiva kilometri, foarte ciudat, pe uscat şi oprindu-se în localitatea ucraineană Novofedorivka. Era şi ultimul popas al lui Harald; ajunsese ... într-un restaurant.