Revista presei centrale, 18 aprilie
Articole din România Liberă, Adevărul, Jurnalul Naţional, Puterea şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 18 Aprilie 2011, 07:57
Subiecte diverse, la început de săptămână, în ziarele de la Bucureşti - analize geopolitice care privesc şi ţara noastră, amintiri despre Cernobâl sau speculaţii despre interesele din jurul "referendumului pentru Capitală".
"De ce se tem Rusia şi Turcia de România". Moscova şi Ankara - scrie România Liberă - nu văd cu ochi buni extinderea influenţei militare şi energetice pregătite la Bucureşti.
Preşedintele Traian Băsescu merge astăzi în vizită în Azerbaidjan, iar această ţară este punctul de pornire al unei noi rute energetice prin care specialiştii români speră să renunţe în viitor la importurile de gaze ruseşti şi chiar să reducă piaţa europeană a Gazprom.
Prin urmare - continuă România Liberă- Rusia şi Turcia privesc cu nelinişte aceste planuri care proiectează ţara noastră ca actor militar şi economic susţinut de Statele Unite în regiunea extinsă a Mării Negre.
Consecvent, Jurnalul Naţional îşi continuă campania împotriva construcţiilor din Bucegi, despre care ziarul scrie că afectează grav natura. "Platoul Bucegilor, teren de construcţii" - este titlul de astăzi. O cabană ridicată din fonduri publice în teritoriul sitului Natura 2000 deschide calea investitorilor imobiliari în Parcul Natural Bucegi.
Adevărul îşi deschide astăzi ediţia cu "Blestemul Cernobâlului". La 25 de ani de la explozia reactorului nuclear al centralei din fosta URSS, mulţi încă mai au coşmaruri. Cei mai afectaţi sunt soldaţii folosiţi pentru ceea ce oficialii sovietici au numit atunci doar "lichidarea avariei", minimalizând astfel situaţia. În dosarul pe 4 pagini din Adevărul de astăzi aflăm şi despre sutele de români din Basarabia duşi cu forţa la Cernobâl şi folosiţi ca "lichidatori" chiar în focarul radioactiv. Toţi au rămas cu afecţiuni grave.
Ziarul Puterea publică astăzi "Totul despre referendumul Capitalei, din 19 iunie" : unde votezi, cum trebuie să răspunzi (la capitolul "date tehnice"), dar şi (în secţiunea "comentarii") cât costă referendumul şi ce interese au politicienii.
Încheiem cu interviul zilei care apare, astăzi, în Evenimentul Zilei. Răspunde întrebărilor ziarului, în ziua Galei UNITER, chiar amfitrionul evenimentului , Ion Caramitru. Actorul vorbeşte despre evoluţia sa artistică, despre relaţia cu Securitatea şi despre mistificările Revoluţiei din decembrie 1989. În plan artistic, Ion Caramitru se află în bătaia reflectoarelor, pe scenă sau în film, de o jumătate de secol. Cât despre 1989, actorul declară: "Revoluţia mea, antisecuristă, nu a reuşit. A reuşit cealaltă".