Revista presei centrale, 17 mai
Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Mai 2011, 07:26
"De ce refuzăm banii europeni pentru spitale?" - întreabă România Liberă pe prima pagină, unde precizează că doar un sfert din unităţile sanitare au accesat până acum fonduri structurale.
Din peste 400 de spitale şi ambulatorii câte există în România, doar vreo sută au reuşit să acceseze bani europene.
Experţii în fonduri europene spun că lipsa de organizare, nerespectarea termenelor şi întocmirea superficială a documentaţiei au dus în multe cazuri către pierderea acestor fonduri.
În România, nu s-a creat obişnuinţa de a scrie cu o foarte mare stricteţe aceste proiecte, multe spitalele au apelat la firme de consultanţă neserioase, iar asta a dus la rateuri.
Multe spitale şi ambulatorii ar putea fi modernizate cu fonduri oferite de Uniunea Europeană, Norvegia sau Elveţia, dacă managerii ar face proiecte viabile.
Aceştia se plâng, însă, că principala problemă o reprezintă lipsa banilor pentru cofinanţarea pe care ar trebui să o acorde statul.
Evenimentul Zilei anunţă noi concedieri la firmele de stat, care însă ar avea ca scop eficientizarea regiilor.
Potrivit scrisorii de intenţie a guvernului către FMI, peste 7.000 de posturi ar trebui desfiinţate la companiile de stat.
Pe listă se află Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, CFR, Poşta Română, Termoelectrica.
Şefii companiilor publice îmbrăţişează ideea reducerii de personal.
Dimpotrivă, sindicatele spun că firmele devin profitabile renunţând la contractele păguboase şi nu la angajaţi.
Rămânem tot la afacerile statului şi deschidem Jurnalul Naţional, care dezvăluie că firmele deputatului PDL Viorel Arion au 265 de contracte cu statul, în valoare de peste 765.000 de euro.
Mai mult, influentul parlamentar a avut grijă să-şi impună oamenii în instituţii importante din judeţul Hunedoara - susţime ziarul citat.
Adevărul cere, în suplimentul său dedicat şcolii şi educaţiei rezolvarea probelemlor locurilor din grădiniţe.
Ministerul Educaţiei a aprobat pentru anul viitor cu cinci mii de locuri mai mult decât în prezent, însă sunt în continuare prea puţine faţă de cerere.
Se estimează că echivalentul a 8 mii de grupe de grădiniţă nu beneficiază de educaţia timpuri.
Ziarul arată că, în ciuda promisiunilor electorale, puţine autorităţi locale au înfiinţat noi grădiniţe şi avertizează că acei copii care nu merg la grădiniţă prezintă cel mai mare risc de a abandona mai târziu şcoala.
Tot Adevărul se miră că, în sfârşit, "au descoperit şi arhitecţii că e haos în Bucureşti".
Primarul general şi arhitectul şef al Capitalei au adunat ieri cei mai mari urbanişti şi arhitecţi pentru a pune un diagnostic oraşului.
Opinia unanimă a fost că e nevoie de o strategie generală de dezvoltare urbanistică, care să includă şi rezolvarea problemelor de circulaţie mai ales în zona centrală.
În orice caz, bucureştenii nu vor începe să se simtă mai bine în oraşul lor mai devreme de 25 de ani!
Majoritatea ziarelor de astăzi reflectă pe larg scandalul care îl are în centru pe directorul Fondului Monetar Internaţional, francezul Dominique Strauss-Kahn, unul dintre cei mai reputaţi finanţişti din lume, care era totodată preferatul francezilor pentru funcţia de preşedinte, în alegerile de anul viitor din Franţa.
În timp cel el este arestat în Statele Unite pentru „agresiune sexuală" şi „tentativă de viol", acuzaţii pentru care pledează nevinovat, în Franţa se vehiculează posibilitatea unui complot chiar internaţional împotriva sa - scrie Jurnalul Naţional.
În aprilie, la un dejun cu ziarişti de la cotidianul "Liberation", Dominique Strauss-Kahn evoca ipoteza unei posibile maşinaţiuni contra sa şi a imaginat următorul scenariu: citez: "o femeie pe care o violez într-un parking şi care primeşte 500.000 sau un milion de euro pentru a inventa o astfel de poveste".
Întrebat care sunt punctele slabe ale unei eventuale candidaturi în 2012, răspunsul lui a fost: "Banii, femeile şi faptul că sunt evreu" - am citit din România Liberă.
La rândul său, Evenimentul Zilei apreciază că după plecarea lui Strauss-Kahn din fruntea FMI, susţinerea pentru Europa ar putea slăbi considerabil.