Revista presei centrale, 16 iunie
Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă, Azi, Curentul şi Puterea.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Iunie 2011, 08:26
"Preţul la căldură, insuportabil", titrează Evenimentul Zilei, care arată că "sistemul centralizat de încălzire din România este scump şi ineficient: circa 30% din energia termică produsă la CET-urile autohtone se pierde înainte de a ajunge în caloriferele noastre, estimează reprezentanţii unei companii internaţionale de audit şi consultanţă, într-un studiu ale cărui rezultate au fost publicate ieri.
Potrivit aceluiaşi document, la noi se pierde de trei ori mai mult decât în alte state europene, iar din cauza ineficienţei sistemului, gigacaloria costă, la noi, cu 20% mai mult decât în alte ţări.
"Preţul la căldură se dublează. Subvenţia la gigacalorie ameninţă deficitul bugetar şi va fi eliminată" - anunţă şi Jurnalul Naţional. Potrivit acestui ziar, Executivul pregăteşte eliminarea subvenţiilor acordate pentru încălzirea în sistem centralizat.
Întreţinerea va ajunge în această iarnă la o medie pe ţară de 520 de lei pentru un apartament de două camere cu două persoane şi la 700 de lei pentru trei camere şi trei persoane.
"Gaura neagră Bechtel împlineşte şapte ani" - aşa sună titlul aniversar din Adevărul. "La 16 iunie 2004 au început lucrările la cea mai scumpă autostradă din lume. Astăzi, cu doi ani înaintea termenului-limită, e gata 12% din lungime, după o cheltuială de peste două miliarde de euro.
Prima mare necunoscută a acestui megaproiect este însăşi valoarea lui reală. Dacă la început se credea că cei 415 kilometri vor putea fi construiţi cu doar 2,2 miliarde de euro, ulterior, suma totală estimată neoficial a urcat la cinci miliarde de euro, dar nici acum nu se poate estima corect care va fi întreaga cheltuială."
Tot de banii publici se interesează şi jurnaliştii de la România Liberă când întreabă retoric, desigur, "De ce costă o sută de mii de euro o anchetă despre benzinăriile din România". Răspunsul îl aflăm dintr-un interviu cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care promite că ancheta asupra scumpirii carburanţilor va fi finalizată până la sfârşitul anului.
"Datoria externă a României a ajuns la 73,7 miliarde de euro" - titrează cotidianul Azi, care citează statisticile oficiale pentru primele patru luni ale anului. Ziarul atrage atenţia că guvernul continuă să se împrumute, întrucât datoria externă a crescut cu aproape 2 la sută faţă de sfârşitul anului trecut.
Din Curentulaflăm că s-a încheiat procesul de clasificare a spitalelor româneşti. Astfel, din cele 461 de unităţi din întreaga ţară, doar 7 au putut fi încadrate la gradul înalt de competenţă. Această clasificare este foarte importantă, pentru că în funcţie de ea se va face în viitor finanţarea spitalelor.
"Comisia Europeană ne cere banii înapoi. Deputatul PSD Cristian Rizea şi-a bătut joc de un milion de euro" - citim în cotidianul Puterea, care explică, citez: "Comisia Europeană a notificat Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret că trebuie să returneze, în termen de 20 de zile, suma de peste un milion de euro cheltuită nelegal, în perioada 2003-2005, când la conducerea instituţiei se afla actualul deputat PSD, Cristian Rizea.
De altfel, deputatul Cristian Rizea este cercetat şi de DNA, în ceea ce priveşte modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile pentru aceeaşi perioadă.
Tot Puterea ne arată cam cine împarte dreptatea în România, ca să dăm doar două exemple: mai întâi avocatul de la Braşov, fost procuror, care este acuzat că a comandat uciderea soţiei sale, pentru a-i încasa asigurările de viaţă. Iar în al doilea rând, judecătoarea Georgeta Barbălată, de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, audiată, ieri, de procurorii anticorupţie în calitate de martor în dosarul "Mironescu-Banias".
În nişte fotografii găsite în urma percheziţiei informatice în acest caz, judecătoarea apare într-un grup, alături de un cetăţean vietnamez suspectat de spălare de bani şi trimis în judecată în mai multe dosare penale.