Revista presei centrale, 14 februarie
Articole din Gândul, România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 14 Februarie 2011, 07:28
Gândul a vrut să afle ce se întâmplă cu superaverile vameşilor şi a obţinut o părere autorizată de la procurorul general al României, citez: "Dacă a cumpărat vila pe numele bunicuţei, nu ai ce face. Trebuie modificată Constituţia" - am încheiat citatul.
Şi ziarul explică: "Peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost arestaţi în dosarul corupţiei din vămi.
"Acuzaţia: luare de mită. Fapta e pedepsită mai mult sau mai puţin dur de Codul penal, dar practica judiciară ne arată că judecătorii dau pedepse cu puţini ani de închisoare, adesea cu suspendare.
"Este foarte dificil pentru procurori atunci când inculpaţii au cumpărat case sau alte bunuri pe numele altor persoane, membri ai familiei sau cunoştinţe.
"Trebuie să demonstreze că banii cu care au fost achiziţionate aceste bunuri provin din săvârşirea unor infracţiuni.
"Legile în vigoare îi obligă pe procurori să demonstreze acest lucru pentru că există prezumţia de obţinere licită a averii, prevăzută de Constituţie.
"În Anglia, spre exemplu, este exact invers, sarcina probei revine celui care este cercetat, el trebuie să dovedească că a avut bani cinstiţi pentru a achiziţiona un bun."
Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte şi el despre corupţia din vămi într-un interviu acordat în exclusivitate României Libere.
Liderii sindicatelor poliţiştilor şi vameşilor ştiu mai multe decât spun în scandalul corupţiei de la punctele de frontieră şi cei reţinuţi ar putea proba că „regina se află printre liderii sindicali".
Totuşi, şeful statului argumentează, pe baza informaţiilor obţinute de la serviciile secrete, că „în cele şase luni de supraveghere nu s-a descoperit nici un tran-sfer de bani spre oameni politici, dar ancheta ne poate rezerva surprize.
Cu toate acestea, preşedintele ne asigură că nu poate scoate oamenii politici în afara jocului, pentru că numirile de şefi se fac cu influenţa oamenilor politici."
La rândul său, Evenimentul Zilei zilei scrie că liderul sindical, Vasile Marica, este pomenit în dosarul "Corupţia la vamă", într-o luare de mită pentru cumpărarea unei funcţii.
Marica susţine, însă, că aceste informaţii sunt false.
Acelaşi ziar dezvăluie alte aspecte descoperite de procurori în activitatea de la punctele de frontieră, şi anume: sumele de bani colectate la fiecare inspecţie erau împărţite, în mod egal, de regulă la sfârşitul programului de lucru, între şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură sau de grupă al poliţiştilor de frontieră.
Din convorbirile ambientale aflate la dosar reiese şi că se obţineau din această activitate infracţională sume de bani de ordinul zecilor de mii şi chiar sutelor de mii de euro pe fiecare tură de serviciu.
Jurnalul Naţionalface dezvăluiri despre cum a făcut avere unul dintre cei mai bogaţi români, care a intrat în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, Ioan Niculae, şi anume cu ajutorul sutelor de milioane de euro făcute cadou de stat prin accesul combinatelor de îngrăşăminte la gaz ieftin.
Potrivit ziarului, Niculae este amestecat şi în afaceri cu ţigări alături de un afacerist italian, un anume Celestini.
Acesta a dezvăluit că actualul şef interimar al Vămilor, Viorel Comăniţă, pus în funcţie după demiterea lui Radu Mărginean, i-ar fi pretins 400 de mii de euro şpagă, după care i-a făcut o reducere de 200 de mii de euro.
Să trecem acum de la sume de bani şi averi ameţitoare la ceea ce Adevărul numeşte "viaţa la lumânare în secolul 21".
Peste 60.000 de locuinţe nu sunt nici acum racordate la sistemul de electrificare, iar asta mai poate dura încă cel puţin cinci ani.
Autorităţile dau vina pe lipsa banilor din bugetul de stat, iar companiile energetice spun că investiţiile în electrificare se recuperează în sute de ani.
Statul şi-a asumat, în 2007, un amplu program de electrificare a tuturor gospodăriilor care nu erau racordate la reţea, program care acum, după patru ani, se dovedeşte a fi un eşec total.
Potrivit Legii energiei electrice, aceste lucrări se fac doar cu fonduri din bugetul de stat sau din bugetele locale.