Revista presei centrale, 11 februarie
Articole din Gândul, România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 11 Februarie 2011, 08:53
Valul de arestări din vămi este şi astăzi subiect principal în ziarele de la Bucureşti.
"Cât a pierdut România din contrabanda cu ţigări". ROMÂNIA LIBERĂ a socotit că, în fiecare zi, în ţară intră un camion cu ţigări de contrabandă, dar doar unul pe lună este capturat. În ultimii trei ani România a pierdut anual la buget între 500 de milioane şi un miliard de euro.
În EVENIMENTUL ZILEI, Stamora Moraviţa devine... "Camorra" Moraviţa : 100.000 de euro pe tură indică mercurialul şpăgilor la frontiera cu Serbia. Detaliat : un euro cartuşul, 50 de euro baxul. Un fost senator spune, în EVENIMENTUL ZILEI, despre fiul său, vameş la Moraviţa : "A fost prost şi a muşcat".
Ziarul GÂNDUL a făcut altă socoteală : "Jumătate dintre vameşii şi poliţiştii reţinuţi au Audi". Şi tot GÂNDUL încearcă să afle cum au acordat băncile credite de zeci de mii de euro unor bugetari (vameşii) cu salarii mici.
În fine, ADEVĂRUL constată că sistemul de recrutare a vameşilor este plin de breşe, care facilitează nepotismul şi "cotizaţiile" de încadrare. Nu se cer studii specifice, anunţurile de angajare sunt publicate în ultimul moment, iar selecţia dosarelor se face după criterii neştiute de nimeni.
Alte subiecte în presa zilei. Rămânem la ADEVĂRUL : "Baronii sindicali, averile la vedere". Declaraţiile afişate de Agenţia Naţională de Integritate confirmă că liderii de la centru sunt cei mai bogaţi sindicalişti. Ei primesc de la sindicate salarii care ajung până la 20.000 de lei pe lună - detaliază ADEVĂRUL - au sinecuri la diverse asociaţii şi mai încasează de la stat indemnizaţii pentru participarea în diferite consilii de administraţie.
JURNALUL NAŢIONAL, prima pagină : "Cum s-au schimbat românii în 20 de ani". Ziarul răspunde printr-un inspirat joc de cuvinte : de la comunist la... consumist. Se pare că, după 20 de ani de orbecăire, de căutare de sensuri, românii au înţeles cam cum stă treaba cu viaţa lor. Treaba cu viaţa lor stă foarte bine atâta vreme cât au magazine din care-şi iau ce vor, cât vor şi când vor.
Încheiem cu ROMÂNIA LIBERĂ care astăzi, de "Ziua europeană a numărului unic de urgenţă 112" - număr care ar trebui să salveze vieţi dacă nu ar fi sufocat de glumeţi - constată : farsorii de pe 112 nu se mai tem de nimic. Mii de apeluri false ocupă linia şi timpul operatoarelor, că tot e gratis. Mai exact, trei sferturi dintre apeluri - scrie ROMÂNIA LIBERĂ - sunt de genul "Trimiteţi salvarea, am o urgenţă, mi-am rupt o unghie" sau "Am chemat salvarea acum o oră c-am văzut un gândac în baie, de ce n-a venit până acum?"...